Spaanse “first lady” voor de rechter in zaak gebaseerd op krantenknipsels (UPDATE)

Spaanse "first lady" voor de rechter in zaak gebaseerd op krantenknipsels
Beeld: via canva.com

Spaanse “first lady” voor de rechter in zaak gebaseerd op krantenknipsels (UPDATE)

Begoña Gómez, de vrouw van de Spaanse premier Pedro Sánchez, is al geruime tijd betrokken bij een groeiende controverse. Deze situatie heeft geleid tot juridische en politieke complicaties die het hele land in de ban houden. Op vrijdag 5 juli werd ze opgeroepen om te getuigen in een zaak over corruptie in het bedrijfsleven en beïnvloeding, geopend door rechter Juan Carlos Peinado op basis van een klacht van de extreemrechtse pseudo-vakbond Manos Limpios, gebaseerd op krantenknipsels.

UPDATE: Begoña Goméz is op vrijdag slechts dertig minuten in de rechtszaal geweest, aangezien zij de vraag stelde waarom zij als getuige moest verschijnen en wat de specifieke aanklacht was, iets waarop de rechter schriftelijk nooit heeft geantwoord, hoewel dit wettelijk verplicht is. Hierop heeft de rechter besloten de ondervraging uit te stellen tot 19 juli. Buiten op straat stonden ongeveer 20 mensen te demonstreren tegen de echtgenote van de Spaanse premier.

Rechter Peinado riep Begoña Gómez 4 juni 2024 op, vijf dagen voor de Europese verkiezingen. Dit gebeurde terwijl de getuigenverklaring van tien getuigen nog in behandeling was en er een rapport van de Guardia Civil was waarin werd geconcludeerd dat er geen bewijs was van een misdrijf. De rechter heeft de zaak geopend op basis van een klacht van Manos Limpios die gebaseerd was op krantenknipsels en zelfs fake news. De dagvaarding van de vrouw van Pedro Sánchez vond plaats in de laatste week van de verkiezingscampagne.

Spaanse media melden dat de rechter vragen heeft over de aanstelling van Begoña Gómez als directeur van de leerstoel Competitieve Sociale Transformatie aan de Universidad Complutense de Madrid. Deze bevordert onderzoek en onderwijs op het gebied van sociale innovatie en duurzame ontwikkeling.

De omstandigheden rond de oprichting en benoeming van Gómez hebben tot controverse geleid, aangezien de leerstoel kort na de benoeming van Pedro Sánchez als premier werd opgericht. Er zijn twijfels gerezen over de kwalificaties van Gómez voor deze positie, waarbij critici suggereren dat de benoeming meer politiek dan academisch gemotiveerd was.

Een van de meest controversiële aspecten van Gómez’s positie is haar relatie met zakenman Juan Carlos Barrabés. Deze connectie heeft geleid tot beschuldigingen van belangenverstrengeling en mogelijk machtsmisbruik.

De kwestie rond de redding van luchtvaartmaatschappij Air Europa vormt een ander belangrijk aspect van de controverse rond Begoña Gómez. Deze zaak raakt aan de kern van beschuldigingen over belangenverstrengeling en mogelijk misbruik van invloed op het hoogste niveau van de Spaanse regering.

Air Europa, een belangrijke Spaanse luchtvaartmaatschappij, kwam (net zoals KLM) in ernstige financiële problemen tijdens de pandemie. De beslissing van de Spaanse regering om de luchtvaartmaatschappij te redden met een financiële steun van 475 miljoen euro heeft geleid tot politieke discussies.

De rechter onderzoekt ook de connecties tussen Begoña Gómez, Globalia (het moederbedrijf van Air Europa) en de start-up Wakalua. Een belangrijk punt in de zaak is de overeenkomst tussen het IE Africa Center, dat geleid wordt door Gómez, en Wakalua. Door de pandemie is de jaarlijkse bijdrage van 40.000 euro echter nooit betaald en zijn er geen evenementen georganiseerd.

Ga naar de inhoud