CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (29)

CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (29)
Beeld: ingezonden

CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (29)

INTRO: Colyne en Laurens, een Vlaams koppel besmet met het reisvirus, namen afscheid van hun huis en job voor onbepaalde tijd. Samen met hun energieke, driejarige hond, Barry, ontdekken ze sinds een jaar het veelzijdige continent Europa. Campervan Grace, hun tijdelijke huis op wielen, brengt hen op bekende en minder bekende plekjes. Sinds vier maanden gaat hun route door het indrukwekkende Spanje. Benieuwd naar hun reisverhalen en uitdagingen? Reis dan hier met ze mee.

Murcia, dat kent iedereen, maar wanneer men het heeft over ‘Alhama de Murcia’, dan vallen er ongetwijfeld wat af. Niet alleen bij het horen van de plaatsnaam hoort men het vaak donderen in Keulen, maar ook bij de betekenis van het woord. Alhama is duidelijk afgeleid vanuit het Moors, ‘Al-Hamma’, een natuurlijke plaats van water en laat nu net water een kostbaar goed zijn in het Zuiden van Spanje.

Wanneer men er de digitale atlas Google Maps op naslaat, blijken er wel meerdere Alhamas te bestaan, maar die van Murcia is echt wel eentje die er bovenuit steekt. Voor wie zich in de buurt van Murcia bevindt en nog een dagje over heeft op de planning na het bezoeken van de grootstad, zou er eigenlijk ‘stante pede’ heen moeten. Het is nauwelijks een halfuurtje zuidwestwaarts rijden met de wagen en het gebied bevindt zich aan de toegangspoort zeg maar van het ook al even prachtige natuurreservaat ‘Sierra Espuña’.

Zodra je de parking hebt bereikt aan de ingang van dit speciale gebied, wordt je meteen getrakteerd op adembenemende, panoramische vergezichten. Meteen wordt duidelijk waarom het gebied de omschrijving krijgt opgespeld van één van de wildste gebieden van de regio Murcia. Dit zijn de schatten van de Gebas ravijnen, een gebied dat schreewt om bewandeld te worden. Het wordt een korte wandeling naar ‘Barranco de Gebas’ van twee en half uur over een afstand van ongeveer tien kilometer, inclusief fotostops en de vele momenten waar je gewoon even stilstaat om de bijzondere sfeer in je op te snuiven. Het gaat vaak op en neer waarbij je je telkens afvraagt wat er achter de het volgend bergje te zien zal zijn tot wanneer het groene water van het stuwmeer te zien is. We lopen nog een solitaire camper voorbij die naar onze mening toch wel heel veel risico heeft genomen om tot hier te geraken. Een weg bezaaid met grote stenen en diepe kuilen waar je misschien wel met een 4×4 al eens in de problemen durft te komen als je niet oplet waar je rijdt. Bovendien is dit een natuurgebied en heb je hier in feite niets te zoeken met wat voor voertuig dan ook. Hond Barry schrikt ook nog heel even op wanneer hij een tak wenst mee te nemen voor een spelletje, maar wanneer de tak er plots zelf vandoor gaat, vindt hij dit maar niets. Slangen, giftig of niet, die laat je maar beter met rust, iets wat hij vandaag ook al heeft bijgeleerd. We vertoeven nog wat aan het meer in het gezelschap van wat andere genieters en een uurtje later bevinden we ons terug bij af.

De nacht wordt gehouden naast nog een andere camper op de voor de rest desolate parking. Waneer ‘s avonds het prachtige landschap verdwijnt nadat elk streepje licht bedekt wordt door een vol zwart deken van de nacht, loont het echt de moeite om nog even naar buiten te piepen om wat sterren te kijken in een gebied dat zo goed als onbewoond is en waar het begrip lichtvervuiling nog onbekend is.

Een waakse hond in de verte laat nog wat van zich horen wanneer we ons klaarmaken voor alweer een stille en rustige nacht in een gebied dat toch wel een indruk op ons heeft achter gelaten …

Wie interesse heeft in meer foto’s of meer verhalen over onze reis door Europa, kan terecht op onze Polarsteps via onderstaande link.

‘Vlaams koppel op reis door Spanje’ vertelt het verhaal van Colyne en Laurens die samen met hun campervan Grace door Europa reizen. Volg hun avonturen in Spanje via onze SpanjeVerhalen, of lees hun reisverslagen op Polarsteps.

Ga naar de inhoud