Een van de duurste tolwegen in Spanje is over twee jaar gratis te gebruiken

Een van de duurste tolwegen in Spanje is over twee jaar gratis te gebruiken
Beeld: wikipedia / web

Een van de duurste tolwegen in Spanje is over twee jaar gratis te gebruiken

Het snelwegennet in Spanje heeft de afgelopen jaren veel discussie en veranderingen gekend. Vanaf november 2026 is de AP-68, beter bekend als de Vasco-Aragonesa snelweg, gratis voor iedereen. Dit maakt deel uit van een bredere beweging om tolheffingen op verschillende snelwegen in het land af te schaffen.

Tolwegen zoals de AP-68 worden vaak bekritiseerd vanwege de hoge kosten voor bestuurders. Deze snelweg is een van de vijf duurste tolwegen in Spanje. De AP-68 verbindt Bilbao en Zaragoza en heeft een lengte van 297 kilometer. Voor een enkele reis kun je tot 35,60  betalen, wat het de duurste tolroute van het land maakt.

In de loop der jaren hebben de Spaanse snelwegen verschillende fasen van bouw en concessie doorgemaakt. Tijdens de regeringen van José María Aznar (PP) en anderen werden beslissingen genomen die de concessies van sommige wegen verlengden, wat leidde tot controverse en onvrede onder de gebruikers.

De situatie rondom de AP-68 is speciaal, omdat de concessie tot 2026 is verlengd, terwijl deze aanvankelijk in 2011 zou aflopen. Dit soort besluiten heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer druk op de overheid komt om het concessiebeleid te heroverwegen.

In de afgelopen jaren zijn verschillende tolwegen gratis geworden. Zo werd het grootste deel van de AP-7, die van de Frans-Spaanse grens in Catalonië tot Alicante loopt, in 2021 helemaal tolvrij. Ook de AP-2, die de Catalaanse kust met Zaragoza in Aragón verbindt, is dat jaar gratis geworden. Eerder werden andere wegen, zoals de AP-4 en een gedeelte van de AP-7 in 2019, en de AP-1 in Castilië en León ook al tolvrij gemaakt.

De beslissing om de AP-68 in 2026 tolvrij te maken is slechts het begin van een reeks veranderingen die door zullen gaan tot 2074. Dan zal ook de AP-53, die Santiago de Compostela verbindt met Alto de Santo Domingo en bekendstaat als de centrale snelweg van Galicië, zijn concessie beëindigen. Tot dat moment zullen minstens twintig snelwegen in Spanje stoppen met tolheffing, in lijn met het beleid van de overheid om geen nieuwe concessies te verlenen zodra de bestaande overeenkomsten aflopen.

Ga naar de inhoud