Spanjaarden op vakantie en hun populairste voorkeuren volgens een enquête

Spanjaarden op vakantie en hun populairste voorkeuren volgens een enquête
Beeld: via canva.com

Spanjaarden op vakantie en hun populairste voorkeuren volgens een enquête

Deze zomer heeft het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) een uitgebreide enquête uitgevoerd over toerisme en gastronomie, waarbij Spanjaarden werden gevraagd naar hun vakantiegewoonten en culinaire voorkeuren. Dit zijn de belangrijkste bevindingen, zoals dat 91% van de deelnemers vindt dat het belangrijk is dat mensen vakantie, vrije tijd en recreatieve activiteiten hebben. Slechts 3% denkt dat deze zaken weinig of niet relevant zijn.

De meeste mensen nemen meestal een zomervakantie van één tot twee weken (29%), gevolgd door degenen die slechts één week weggaan (28%) en 19% die meer dan twee weken vrijneemt. Wat betreft accommodatie geeft 45% de voorkeur aan hotels of aparthotels tijdens hun vakantie, terwijl 12,5% een volledig huis of toeristisch appartement huurt, en 12% verblijft bij familie en vrienden. 

Met betrekking tot toeristische appartementen, een onderwerp dat veel Spanjaarden bezighoudt, steunt 76% van de ondervraagden de regulering van dit soort accommodaties, terwijl 14% vindt dat dit niet nodig is.

Meer dan de helft van de respondenten heeft een voorkeur voor zon- en strandtoerisme (53%), gevolgd door culturele toerisme (39%) en contact met de natuur (37%). Een indrukwekkende 86% zegt altijd samen te reizen met hun partner, familie of vrienden, terwijl slechts 4% graag alleen reist.

31% geeft aan dat ze meestal restaurants bezoeken twee tot drie keer per maand, gevolgd door 31% die dit meer dan drie keer per maand doet, en 22% die minstens één keer per maand gaat. Wat betreft uitgaven in restaurants, zegt 56% van de Spanjaarden tussen de 15 en 30 euro uit te geven, terwijl 26,5% aangeeft tussen de 31 en 50 euro uit te geven.

Als het gaat om de reden om uit eten te gaan, noemt 62% van de ondervraagden dat hun belangrijkste motivatie is om sociale momenten met familie of vrienden te genieten. Aan de andere kant wil 25% gewoon de routine van thuis koken doorbreken, terwijl 15% simpelweg wil genieten van lekker eten.

Op 24% van de ondervraagden geeft aan dat ze tijdens hun vakantie meestal twee tot drie keer per week in een restaurant eten of dineren, terwijl 21% dit meer dan drie keer per week doet. Daarnaast zegt 21% dat ze dagelijks van deze uitjes genieten in die periode.

Wat Spanjaarden het meest waarderen aan de gastronomie, is dat 88% het belang van genot bij het proeven benadrukt, en 89,5% wijst op de sociale relaties die deze ervaringen met zich meebrengen.

De tortilla de patatas wordt beschouwd als het meest emblematische gerecht van de Spaanse keuken, met 66% steun, gevolgd door paella met 63,1%, en op de derde plaats jamón ibérico met 32%. Voor 72% van de ondervraagden moet de tortilla de patatas ui bevatten, terwijl 21% liever heeft dat dit niet het geval is. Wat betreft de gaarheid, geeft de meerderheid de voorkeur aan een minder doorgebakken tortilla (53%), tegenover 28% die hem goed doorbakken wil.

Bijna de helft van de Spanjaarden (46,5%) denkt dat zelfgemaakte maaltijden worden vervangen door fastfood, terwijl 27% stelt dat thuisgekookte maaltijden nog steeds veel worden gegeten. De belangrijkste reden voor deze trend, volgens 49%, is dat de huidige levensstijl weinig tijd laat om te koken. Een 13% noemt de gemakkelijke toegang tot kant-en-klaar maaltijden, en 13% wijst erop dat er steeds meer mensen zijn die niet kunnen koken.

Bovendien maakt 47% van de Spanjaarden gebruik van bezorgdiensten voor maaltijden; van hen doet 12% dit eens per week en 3,5% tussen de één en drie keer per week.

Deze gegevens maken deel uit van een enquête over toerisme en gastronomie, uitgevoerd tussen 18 en 26 juli, met in totaal 4024 interviews.

Ga naar de inhoud