De verplichte cursus voor hondeneigenaren geldt niet voor elke hondenbezitter in Spanje

De verplichte cursus voor hondeneigenaren geldt niet voor elke hondenbezitter in Spanje
Beeld: via canva.com

De verplichte cursus voor hondeneigenaren geldt niet voor elke hondenbezitter in Spanje

Op 23 september 2023 is de nieuwe dierenwelzijnswet in Spanje van kracht geworden. Vanaf het begin was er echter veel onduidelijkheid over de genomen maatregelen, waarvan de meeste nog niet zijn geïmplementeerd. Vooral huidige hondenbezitters maakten zich zorgen over de verplichte verzekering, maar nog meer over de verplichte cursus die gevolgd moet worden. Er is nu iets meer informatie beschikbaar, maar er blijft nog steeds veel onduidelijkheid bestaan.

De vorig jaar aangekondigde maatregelen zijn bedoeld om het welzijn van huisdieren, met name honden, katten en andere huisdieren, te verbeteren. Een verplichte cursus voor hondeneigenaren, verplichte verzekeringen en herzieningen van het beleid rond gevaarlijke hondenrassen maken deel uit van deze veranderingen. Tot nu toe hebben deze maatregelen echter vooral voor verwarring gezorgd.

Tot nu toe heeft de nieuwe “Ley de bienestar animal” veel controverse, twijfels en kritiek ontvangen. Hoewel goedbedoeld, is de wet niet goed uitgewerkt. Uiteindelijk is besloten dat het geen wet zal worden, maar een koninklijk besluit (real decreto). Het ministerie van Sociale Zaken heeft onlangs 25 aangepaste artikelen naar de regionale overheden gestuurd voor hun opmerkingen, verbeteringen en acceptatie.

Een van de discussiepunten is de verplichte cursus voor hondeneigenaren. Volgens het voorstel moeten mensen die een gezelschapshond willen nemen een gratis, maar verplichte cursus van vier uur volgen. Deze cursus blijft geldig voor onbepaalde tijd en moet binnen zes maanden na goedkeuring van het koninklijk besluit worden afgerond.

Het Ministerie van Sociale Zaken heeft aan deze krant bevestigd dat alleen mensen die een hond nemen of adopteren vanaf zeven maanden nadat het koninklijk besluit van kracht wordt verplicht zijn om een cursus te volgen. Dit betekent dat niet alle hondeneigenaren deze cursus moeten volgen, maar alleen degenen die na de inwerkingtreding van het koninklijk besluit een hond aanschaffen.

De nieuwe regels introduceren ook een verplichte verzekering voor alle hondeneigenaren in Spanje. Deze maatregel geldt zowel voor nieuwe als bestaande hondeneigenaren, wat een aanzienlijke verandering betekent voor degenen die al honden hebben.

De verplichte verzekering moet minimaal een dekking van 100.000 euro bieden voor schade aan derden. Het is vereist dat deze verzekering geldig blijft gedurende het hele leven van de hond, ongeacht het ras van de hond.

Eigenaren hebben zes maanden de tijd om te voldoen aan deze eis, die ingaat vanaf de datum waarop het koninklijk besluit van kracht wordt. Als een bestaande inboedelverzekering al deze specifieke dekking biedt, wordt deze geaccepteerd als geldig.

Ga naar de inhoud