Dierenrechtenorganisaties eisen terugtrekking documentaire over stieren op filmfestival van San Sebastián

Dierenrechtenorganisaties eisen terugtrekking documentaire over stieren op filmfestival van San Sebastián
Beeld: Tarde de Soledad / web

Dierenrechtenorganisaties eisen terugtrekking documentaire over stieren op filmfestival van San Sebastián

De Spaanse dierenrechtenpartij PACMA eist de terugtrekking van de documentaire ‘Tardes de soledad’ van de regisseur Albert Serra. De film gaat over twee stierenvechters en hun gecontesteerde passie. Volgens PACMA zijn serieuze ethische vragen te stellen bij de documentaire.

Het stierenvechten blijft de gemoederen beroeren in Spanje. Lang was het een van de symbolen van de Spaanse cultuur, maar steeds luider klinkt dat het eigenlijk vooral om onnodig veel dierenleed gaat. Albert Serra maakte een documentaire over de twee bekende toreros (stierenvechters) Andrés Roca Rey en Pablo Aguado. Die film heet Tardes de Soledad en wordt in principe op 23 september vertoond op het internationaal gerenommeerde filmfestival van San Sebastián.

“Het gaat om een film waarover veel te zeggen zal zijn, uiteraard, en waar mensen tegen of voor zullen zijn”, verklaarde organisator José Luis Rebordinos aan de krant El Diario. Volgens Rebordinos is de film een artistieke benadering van het thema. Het zou dus niet om een steunbetuiging of een protest gaan maar om het simpelweg in beeld brengen van een gewelddadig cultureel fenomeen.

Onvoldoende voor PACMA zo blijkt. “Zelfs al gaf Albert Serra aan dat zijn invalshoek bovenal esthetisch is, vinden we dat dergelijke films serieuze ethische zorgen opwekken. Doordat ze een romantisch en intiem beeld schetsen van een controversiële praktijk als het stierenvechten, riskeert men de traditie te normaliseren en dergelijk geweld tegen onschuldige dieren verder te laten bestaan.”

Volgens PACMA krijgt het cinemafestival van San Sebastián genoeg hulp van de overheid opdat burgers legitiem de vraag kunnen stellen of een bepaalde film wel of niet thuishoort in het programma. Of het festival in zal binden, is natuurlijk nog maar zeer de vraag.

Ga naar de inhoud