Het best bewaarde geheim van Antonio Gaudí ligt buiten Barcelona

Het best bewaarde geheim van Antonio Gaudí ligt buiten Barcelona
Beeld: Colonia Güell / web

Het best bewaarde geheim van Antonio Gaudí ligt buiten Barcelona

De architect Antoni Gaudí is ongetwijfeld een van de meest iconische figuren in de geschiedenis van de Catalaanse architectuur. Zijn meesterwerken, zoals de Sagrada Familia en Park Güell, trekken jaarlijks miljoenen bezoekers naar Barcelona. Maar er is een plek net buiten de stad die vaak over het hoofd wordt gezien. Deze verborgen schat is niet alleen een getuigenis van Gaudí’s genialiteit, maar ook een belangrijk stukje van het erfgoed van Catalonië dat door UNESCO is erkend.

De Colonia Güell ligt in Santa Coloma de Cervelló, op slechts een paar kilometer van Barcelona. Dit industriële complex, ontworpen als een modelgemeente voor arbeiders, biedt een fascinerende blik op de sociale en economische veranderingen van de late 19de en vroege 20ste eeuw. 

In de tweede helft van de 19de eeuw beleefde Catalonië een industriële revolutie. Veel mensen ondergingen veranderingen door fabricage en urbanisatie. Eusebi Güell, een welvarende industrieel, erkende de slechte leefomstandigheden van zijn werknemers. Hij besloot een nieuwe woonwijk te ontwikkelen met praktische woningen en een gezonde leefomgeving voor arbeiders.

Het inschakelen van Gaudí voor het ontwerp van deze nieuwe gemeenschap was essentieel. Hij combineerde zijn vernieuwende architectuur en sociale ideeën in de Colonia Güell, wat het een pioniersproject maakte dat verder ging dan alleen functionaliteit; het weerspiegelde de zoektocht naar harmonie tussen werk en leven.

Colonia Güell is meer dan alleen gebouwen; het is een prachtig voorbeeld van modernisme. Gaudí combineerde innovatieve en esthetische elementen. De sfeervolle straten, bijzondere huizen en aandacht voor detail maken het tot een uniek monument van Catalaanse architectuur.

Het Colonia Güell-project werd gestart door Eusebi Güell, een sleutelfiguur in de modernistische beweging in Catalonië. Hij wilde een harmonieuze plek creëren voor arbeiders, weg van de vervuiling en stress van de steden.

De samenwerking tussen Güell en Gaudí was een groot succes en resulteerde in prachtige architectuur in de 20ste eeuw, zoals het Park Güell en Palau Güell in Barcelona. Voor Colonia Güell gaf Güell Gaudí de kans om vrij te experimenteren, wat leidde tot vernieuwende ontwerpen die verder gingen dan de traditionele architectuur.

Gaudí’s manier van ontwerpen voor de Colonia Güell was bijzonder; hij mengde natuurlijke vormen met stevige geometrische lijnen. Dit maakte de gebouwen niet alleen praktisch, maar ook mooi om te zien. De impact van de natuur in zijn ontwerpen is duidelijk en speelt een belangrijke rol in de uitstraling van de Colonia Güell.

De connectie tussen de Colonia Güell en de Sagrada Familia is fascinerend en onthult veel over Gaudí’s creatieve proces. De ideeën die hij ontwikkelde in de Colonia Güell zouden later terugkomen in zijn meest beroemde werk, de Sagrada Familia.

Bezoeken?

Voor degenen die de Colonia Güell willen bezoeken, zijn er verschillende manieren om er te komen, afhankelijk van je voorkeur voor vervoer. Of je nu met de auto of met het openbaar vervoer reist, de toegang tot dit verborgen juweeltje is eenvoudig.

Als je ervoor kiest om met de auto naar de Colonia Güell te reizen, neem dan de snelweg A-2 richting Santa Coloma de Cervelló. Volg de borden naar het monument van Gaudí. Het is een rit van ongeveer twintig tot dertig minuten, afhankelijk van het verkeer. De schilderachtige omgeving onderweg maakt het een aangename reis.

Als je liever met het openbaar vervoer reist, zijn er geweldige mogelijkheden. Je kunt de R5 of R6-lijn van de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) nemen vanaf station Plaça d’Espanya richting Manresa of Igualada. Stap uit bij station Colonia Güell. De treinrit duurt ongeveer dertig minuten en zodra je daar bent, is het nog maar een korte wandeling van ongeveer tien minuten naar de hoofdingang van de Colonia Güell.

Ga naar de inhoud