Toeristische bedrijven in Spanje niet blij met toeristische administratie vanaf oktober

Toeristische bedrijven in Spanje niet blij met toeristische administratie vanaf oktober
Beeld: ai-beeld / redactie

Toeristische bedrijven in Spanje niet blij met toeristische administratie vanaf oktober

De nieuwe wet in Spanje die toeristische bedrijven verplicht om vanaf 1 oktober 2024 klantgegevens aan het ministerie van Binnenlandse Zaken te geven, zorgt voor veel discussie en zorgen in de sector. Deze bedrijven zijn niet blij met de extra administratieve verplichtingen en maken zich zorgen over de gevolgen voor het toerisme.

Reisbureaus, hotels, campings, autoverhuurbedrijven en accommodatie-applicaties moeten vanaf 1 oktober 2024 klantgegevens aan het ministerie van Binnenlandse Zaken doorgeven via een digitaal platform. Deze maatregel heeft de nodige weerstand opgeroepen bij de reisbureaus.

Deze verplichting om klantgegevens op het platform te zetten, die sinds begin dit jaar van kracht is, staat in een koninklijk besluit van oktober 2021. Deze regel heeft veel kritiek gekregen vanuit de sector, vooral van reisbureaus, die beweren dat het een “onmogelijk haalbare” norm is.

De agentschappen leggen uit dat de bedrijven die accommodatie en verhuur van voertuigen aanbieden, al over de gegevens van reizigers beschikken zodra het reisbureau een reservering voor hen maakt. Deze nieuwe verplichting betekent dus onnodig dubbele communicatie van gegevens.

Volgens bronnen van Binnenlandse Zaken is de regelgeving noodzakelijk om de veiligheid van de burgers te waarborgen tegen terroristische bedreigingen en andere misdaden gepleegd door criminele organisaties. Er zijn geen alternatieven om dit doel te bereiken.

Het ministerie bood de toeristische agenten de mogelijkheid om zich geleidelijk aan te passen, aanvankelijk tot 2 juni 2023. Deze termijn is echter twee keer verlengd; eerst tot 31 januari 2024 en daarna tot 1 oktober 2024. Deze maatregelen komen dus niet zomaar uit de lucht vallen, maar zijn al sinds 2021 bekend bij de toeristische bedrijven in Spanje.

Het ministerie merkt op dat ze voortdurend in gesprek is geweest met de betrokken sectoren om hen te helpen zich aan te passen aan de eisen van de nieuwe regelgeving en het platform voor het invoeren van gegevens. Ook wordt benadrukt dat het koninklijk besluit is goedgekeurd door de Spaanse Autoriteit Gegevensbescherming.

Inmiddels hebben de vertegenwoordigers van reisbureaus (Ceav, Acave, Fetave en Unav) gevraagd om uitstel van het decreet, omdat dit “significante negatieve gevolgen” kan hebben voor de toeristische sector in Spanje.

Ze leggen uit dat de regels vereisen dat er een enorme hoeveelheid gegevens van reizigers moet worden verstrekt, waardoor reisbureaus vaak niet over deze informatie beschikken. Ze bekritiseren ook de “te zware en onevenredige” administratieve last die het invullen van de formulieren met zich meebrengt. Ze vragen ook om de Spaanse regelgeving in overeenstemming te brengen met de Europese wetgeving over gegevensbescherming en fundamentele rechten.

Ze wijzen erop dat de extra belasting van deze nieuwe verplichting vooral impact zal hebben op de kleinere bedrijven, die het hart vormen van de toeristische sector, aangezien zij ongeveer 95% van de bedrijven uitmaken.

Bij de gegevens die van reizigers gevraagd worden door de reisbureaus, hotels en accommodatie verschaffers vind je onder andere de naam, achternaam, ID- of paspoortnummer, nationaliteit, geboortedatum, woonadres, telefoonnummer, e-mailadres en de relatie tussen de reizigers. Ook worden betalingsgegevens opgevraagd.

Bij het huren van voertuigen zonder bestuurder is het ook belangrijk om de gegevens van het rijbewijs van zowel de hoofdbestuurder als van een eventuele tweede bestuurder te verstrekken.

administratief
Alles over de nieuwe toeristische administratie in Spanje vanaf 1 oktober 2024
Vanaf 1 oktober 2024 gaan er in Spanje nieuwe regels in voor toeristische administratie, waarbij bezoekers veel meer persoonlijke gegevens aan de Spaanse overheid moeten verstrekken. Deze regels zijn al sinds 2021 aangekondigd, maar worden pas in 2024 van kracht. Lees er alles over.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud