Barcelona wil tarief voor toeristenbussen verviervoudigen van 20 naar 80 euro

Barcelona wil tarief voor toeristenbussen verviervoudigen van 20 naar 80 euro
Beeld: via canva.com

Barcelona wil tarief voor toeristenbussen verviervoudigen van 20 naar 80 euro

Barcelona ontvangt elk jaar miljoenen toeristen, waarvan veel met de bus naar de stad komen. Deze constante stroom bezoekers heeft de gemeente doen besluiten verschillende nieuwe regels en belastingen in te voeren om het toerisme en de invloed ervan op het dagelijks leven van de inwoners te reguleren. Een opmerkelijke maatregel is het plan om de parkeertarieven voor toeristenbussen te verhogen van 20 naar 80 euro.

De gemeente wil de bijdrage van toeristen die met bussen uit verschillende regio’s komen, verhogen, omdat ze een volledige dag in de stad willen doorbrengen. Op dit moment betaalt een bezoeker die in Barcelona blijft ongeveer 7 euro aan belastingen, terwijl dagtoeristen die met bussen komen, minder dan 50 cent betalen, ondanks dat ze veel gebruikmaken van de openbare voorzieningen.

Barcelona trekt dagelijks ongeveer 170.000 toeristen aan. Vanwege de groeiende irritatie over de drukte heeft de burgemeester van de Catalaanse stad een toeristisch beheersplan ontwikkeld. Dit plan is niet bedoeld om het aantal bezoekers te verminderen of tolheffingen voor toegang tot openbare ruimtes in te voeren. Wel wordt er gekeken naar de mogelijkheid om de belastingen voor dagjesmensen die een bezoek brengen zonder te overnachten, te verhogen.

Naast de voorgenomen verhoging van de tarieven voor cruiseschepen (onder voorbehoud van goedkeuring door de regionale overheid) en de aanpassing naar 7,50 euro voor bezoekers (die deze herfst ingaat), is de gemeente ook van plan om de parkeerkosten voor toeristenbussen drastisch te verhogen, van 20 naar maar liefst 80 euro, een verviervoudiging!

Men schat dat deze verhoging, die onderscheid maakt tussen bussen die in de stad parkeren en die alleen passagiers afzetten en ophalen, evenals de parkeergelegenheid, jaarlijks 4 miljoen euro aan inkomsten zal opleveren. Voorlopig ligt de opbrengst net iets boven de miljoen. In 2023 kwamen er 70.000 toeristenbussen naar Barcelona.

Ga naar de inhoud