Miljoenen Spanjaarden maken regelmatig nog gebruik van teletekst

Miljoenen Spanjaarden maken regelmatig nog gebruik van teletekst
Beeld: via wikipedia / rtve

Miljoenen Spanjaarden maken regelmatig nog gebruik van teletekst

In een tijd waarin technologie zich snel vernieuwt, kan het gebruik van traditionele communicatie zoals teletekst wat achterhaald lijken. Toch blijkt uit recent onderzoek dat miljoenen Spanjaarden nog steeds gebruikmaken van dit systeem. Spanje is, samen met Duitsland, een van de weinige Europese landen waar teletekst nog beschikbaar is, maar hoe ziet de toekomst eruit?

Teletekst is in 1977 ontwikkeld door John Adams voor de BBC met de Ceefax-dienst. Dit systeem stelde gebruikers in staat geschreven en grafische berichten te ontvangen over tv-programma’s, loterijresultaten en horoscopen. In 1988 kwam de technologie naar Spanje en werd snel populair.

Televisión Española (TVE) investeerde veel in teletekst, waardoor het een belangrijke informatiebron voor miljoenen inwoners werd. Meer dan 10 miljoen Spanjaarden gebruikten het regelmatig voor diverse doeleinden. Dat aantal is anno 2024 gedaald naar ongeveer 2 miljoen mensen die nog steeds dagelijks, wekelijks of regelmatig teletekst gebruiken. 

Tegenwoordig kunnen gebruikers teletekst op zowel traditionele televisies als online bekijken. RTVE biedt een beperkte online versie van teletekst aan, in vergelijking met de volledige televisieversie. In België is teletekst in 2016 beëindigd, maar in Nederland biedt de NOS ook in een online versie nog steeds teletekst aan.

Met de opkomst van internet en smartphones is de vraag naar teletekst flink afgenomen. Mensen hebben nu toegang tot informatie met een paar klikken op hun apparaten, waardoor traditionele platforms zoals teletekst minder aantrekkelijk worden.

In Spanje zijn er nog steeds ongeveer twee miljoen teletekstgebruikers, hoofdzakelijk vanwege de eenvoud en duidelijkheid. Dit is opvallend omdat veel mensen denken dat teletekst vrijwel verdwenen is. Een TVE-studie toont aan dat 99% van de Spaanse huishoudens toegang heeft tot teletekst, wat bewijst dat het nog steeds nuttig is voor velen.

De meeste teletekstgebruikers raadplegen het voor specifieke zaken, zoals horoscopen, sportuitslagen of nieuws. De verschillende toepassingen laten zien dat teletekst nog steeds een relevante bron van actuele informatie is, ook in deze digitale tijd.

De toekomst van teletekst is onzeker in Spanje. Veel Europese landen hebben het al opgeheven door afname in vraag. In Spanje is het anders: de onderhoudskosten zijn laag en investeringen leveren nog steeds op. Hierdoor blijft teletekst waarschijnlijk nog wel even bestaan.

De rol van teletekst als toegankelijkheidsoptie voor doven en slechthorenden zal ook van invloed zijn op de toekomst ervan. Indien teletekst blijft functioneren als een bruikbare subsidiemethode voor ondertiteling, zal het moeilijk zijn om het volledig af te schaffen.

Ga naar de inhoud