Nederlandse eigenaars van Vinyes Tortuga produceren duurzame wijn in Catalonië

Nederlandse eigenaars van Vinyes Tortuga produceren duurzame wijn in Catalonië
Beeld: @vinyestortuga / instagram

Nederlandse eigenaars van Vinyes Tortuga produceren duurzame wijn in Catalonië

Duizenden Nederlanders hebben zich in Spanje gevestigd, aangetrokken door het zonnige weer, de rijke cultuur, om van hun pensioen te genieten, een website zoals SpanjeVandaag te lanceren, bij een bedrijf te werken, of zoals in dit verhaal, om een wijngaard in Catalonië te beginnen. Dit is het verhaal van een Nederlands paar dat met behulp van crowdfunding Vinyes Tortuga opstartte in Girona.

In de prachtige L’Empordà regio van Girona hebben Dido en Jurriaan hun droom waargemaakt door een eigen wijngaard op te starten. Met hun horeca-ervaring en een grote liefde voor wijn, hebben ze een bijzondere reis gemaakt naar de kern van de wijnproductie. 

Dido en Jurriaan’s avontuur begon met de aankoop van een wijngaard van 9,5 hectare. Deze aankoop was mogelijk dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne in Nederland die hen hielp om het benodigde bedrag van 300.000 euro te verzamelen. Dit markeerde het begin van hun reis naar het creëren van een unieke wijnervaring.

De aankoop van de wijngaard was niet alleen een financiële investering, maar ook een investering in duurzaamheid. Dido en Jurriaan zijn gepassioneerd over het produceren van natuurlijke wijnen zonder toevoegingen, wat betekent dat ze zich inzetten voor milieuvriendelijke praktijken in hun wijngaard.

Door te kiezen voor biologisch geteelde druiven en duurzame methoden, dragen ze bij aan de bescherming van het milieu en de biodiversiteit in de regio. Ze geloven dat goede wijn voortkomt uit gezonde druiven, en deze filosofie vormt de basis van hun productieproces.

De Nederlandse wijnboeren huurde daarnaast de Cooperativa Sant Julià, nu Fruita Analògica genoemd, voor twee jaar. Van daaruit produceren ze hun natuurlijke wijnen. In 2020 hebben ze het samen met een andere Nederlandse investeerder gekocht. Ook hebben ze nu een restaurant geopend.

Voordat Dido en Jurriaan hun eigen wijngaard begonnen, hebben ze een uitgebreid leertraject doorlopen in verschillende wijngebieden over de hele wereld. Hun ervaringen in Australië, Chili en Catalonië hebben hen niet alleen de technieken van het wijnmaken geleerd, maar ook hun liefde voor wijn verdiept.

Hun jarenlange ervaring leidde tot de oprichting van Vinyes Tortuga. De kennis die ze vergaarden tijdens hun reizen stelde hen in staat om een solide basis te leggen voor hun wijnproductie. Ze waren niet alleen in staat om wijn te maken, maar ook om een merk te creëren dat authentiek en herkenbaar is.

Een van de meest intrigerende aspecten van Vinyes Tortuga is de focus op natuurlijke wijnen. Dido en Jurriaan geloven dat de natuur de beste ingrediënten biedt voor wijnproductie. Dit leidt niet alleen tot betere kwaliteit, maar ook tot een meer authentieke smaakervaring.

Een ander fascinerend aspect van hun wijnmerk zijn de creatieve namen van hun flessen. De namen zijn geïnspireerd op muziekalbums en liedjes die ze leuk vinden, zoals “Juicy,” “Hunky Dory,” “Doolittle” en “Cloudbusting.” Dit voegt een persoonlijk tintje toe aan hun producten en weerspiegelt hun passie voor zowel muziek als wijn.

Door deze unieke namen te gebruiken, hopen Dido en Jurriaan een connectie te maken met hun klanten, waarbij elke fles een verhaal vertelt dat verder gaat dan alleen de inhoud. Deze benadering creëert een gevoel van gemeenschap rondom hun merk, wat essentieel is in de hedendaagse markt.

Wil je meer weten over het avontuur van Dido en Jurriaan en Vinyes Tortuga, volg dan hun Instagram-account, bekijk hun updates op de Facebook-pagine Grapehunters of bezoek de website van Vinyes Tortuga.

Ga naar de inhoud