Er worden meer voertuigen gestolen in Spanje

Er worden meer voertuigen gestolen in Spanje
Beeld: via canva.com

Er worden meer voertuigen gestolen in Spanje

Uit de laatste cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat er een flinke stijging is in het aantal gestolen voertuigen. Er is een toename van 2,5% in de eerste helft van 2024 vergeleken met vorig jaar. Maar waar worden in Spanje de meeste voertuigen gestolen?

Tussen januari en juni van dit jaar zijn er in totaal 16.272 voertuigen gestolen, wat een stijging van 403 voertuigen betreft. Deze stijging is vooral merkbaar in gebieden zoals Málaga, Cantabrië, Tarragona, Girona en Alicante. Als we focussen op het laatste kwartaal van deze periode, van april tot juni, zijn er 8241 voertuigen gestolen die in Spanje geregistreerd waren, wat meer is dan in dezelfde maanden van 2023, toen er 213 minder voertuigen ontvreemd werden.

De redenen achter de stijging van auto-diefstal zijn divers. Tijdens feestdagen zoals het Puente de Mayo of San Isidro hebben veel mensen vakantie, wat criminelen de gelegenheid biedt om toe te slaan terwijl eigenaren afwezig zijn.

Het is niet verrassend dat de grote steden de meeste diefstallen registreren; ze hebben immers de grootste verkeersdrukte en een dichter bevolkt gebied. Echter, volgens recente statistieken zijn er ook kleinere steden en dorpen die een zorgwekkende stijging van het aantal auto-diefstallen rapporteren. 

De provincies Madrid en Barcelona, de twee met de meeste voertuigen, staan weer aan kop als het gaat om gestolen voertuigen, met respectievelijk 3614 en 3320 gestolen voertuigen. Málaga volgt op de derde plek met 939 voertuigen, daarna komen Sevilla met 865, Valencia met 825, de Balearen met 767 en Alicante met 705 gestolen voertuigen in de eerste helft van 2024.

In de provincie Soria in Castilië en León werden er in het eerste halfjaar van 2024 maar liefst 4 auto’s gestolen, wat het laagste aantal maakt. Daarna volgt Teruel met 10, Ourense met 11, Cuenca met 12, Lugo met 14, Zamora met 15, Segovia met 16 en tot slot Ávila met 19 gestolen voertuigen.

De werkelijkheid is dat de verschillende rapporten, jaar na jaar, een gemiddelde van 90 autodiefstallen per dag laten zien. Onder de favoriete auto’s van dieven vallen de Seat Ibiza, Volkswagen Golf en Seat León. Dat betekent echter niet dat de favoriete merken van dieven niet nog steeds Mercedes-Benz en BMW zijn. De meest gezochte premium modellen blijven de BMW X5, de Mercedes-Benz GLC en de Mercedes-Benz GLE.

Ga naar de inhoud