De herfst wordt warm in heel Spanje na de zesde heetste zomer in 63 jaar

De herfst wordt warm in heel Spanje na de zesde heetste zomer in 63 jaar
Beeld: ai-beeld / redactie

De herfst wordt warm in heel Spanje na de zesde heetste zomer in 63 jaar

Het afgelopen weekend is de herfst officieel gestart en dit keer lijkt Spanje zich voor te bereiden op een warmere “otoño” dan wat normaal is. Na een zomer die als de zesde warmste in de laatste 63 jaar wordt beschouwd, hebben meteorologen voorspellingen gedaan over wat we voor het komende seizoen kunnen verwachten.

De seizoensverwachtingen van de Spaanse weerdienst Aemet voor oktober, november en december wijzen erop dat de temperaturen in het hele land waarschijnlijk hoger zullen zijn dan normaal, met een kans van 60-70%. Vooral in het zuiden en oosten van het vasteland en op de Balearen is de kans hierop groter.

Een van de meest opmerkelijke trends die uit de gegevens blijkt, is dat de laatste echt koude herfst in 2010 was. Sindsdien zijn bijna alle herfstseizoenen warmer dan gebruikelijk geweest, wat wijst op een duidelijke verandering in het weer.

Over neerslag is er wat onzekerheid, maar de meeste verwachtingen wijzen erop dat de herfst in het westen van het vasteland en op de Canarische Eilanden minder regendagen zal hebben dan normaal. Voor de rest van het land is de kans gelijk of de herfst natter of droger uitvalt dan gebruikelijk.

Het idee dat we ons in een tijdperk van constante opwarming bevinden, wordt verder versterkt door de statistieken van de afgelopen jaren. Van de tien warmste zomers die ooit zijn geregistreerd, behoren er maar liefst negen tot de eenentwintigste eeuw. Dit roept de vraag op of we ons moeten aanpassen aan deze nieuwe realiteit of dat er nog hoop is op herstel van koudere seizoenen.

Over de afgelopen zomer heeft de vertegenwoordiger van Aemet enkele belangrijke feiten gedeeld. Het was de zesde warmste zomer sinds 1961 en ook de zesde van deze eeuw, met twee hittegolven. Juli en augustus kenden alleen hogere temperaturen in 2022. Bovendien was het een redelijk vochtige zomer voor Spanje, met regelmatige regenval in juni en een flinke bui op de Balearen in augustus.

Tussen 1 juni en 31 augustus 2024 was de gemiddelde temperatuur op het Spaanse vasteland 23,1 graden. Dat is 1 graad warmer dan het gebruikelijke gemiddelde van 1991 tot 2020. Op de Balearen lag de gemiddelde temperatuur op 24,8 graden en bij de Canarische Eilanden was dat 22,3 graden, beide 0,5 graden hoger dan normaal voor deze periode.

Ga naar de inhoud