Wandelaar naar ziekenhuis na beet van slang in de Spaanse Pyreneeën

Wandelaar naar ziekenhuis na beet van slang in de Spaanse Pyreneeën
Beeld: via canva.com

Wandelaar naar ziekenhuis na beet van slang in de Spaanse Pyreneeën

Gelukkig gebeurt het niet vaak, maar als het wel gebeurd, staat het direct in de Spaanse media. We hebben het over slangenbeten, die gelukkig in Spanje zelden dodelijk zijn. Maar dat betekent niet dat zo’n beet geen pijn kan doen of gevaarlijk is. Een 19-jarige wandelaar in de Spaanse Pyreneeën heeft dat onlangs ervaren.

Op 17 september werd een 19-jarige man uit Barcelona tijdens een wandeling bij het Ibón de Escalar, een bergmeer op meer dan 2000 meter hoogte in het skigebied Astún in de provincie Huesca, gebeten door een slang in zijn hand.

Nadat andere wandelaars 112 belden en de verwondingen ernstig bleken, werd er meteen een helikopter gestuurd naar het aangegeven gebied. De wandelaar werd gevonden en met de helikopter naar het ziekenhuis in de provinciehoofdstad Huesca vervoerd.

De kans dat je door een slang gebeten wordt, is heel klein; meestal slaan ze op de vlucht. Bovendien zijn er niet veel giftige slangen in Spanje. Op het Spaanse vasteland komen drie soorten adders voor en verschillende andere slangen, maar geen van deze is zo gevaarlijk dat een gezonde volwassene erdoor kan overlijden. In Aragón leven vooral twee belangrijke giftige addersoorten: de aspisadder (Vipera áspid) en de wipneusadder (Vipera latastei).

Bij een slangenbeet is het belangrijk om de soort reptiel te identificeren, dus een foto maken kan nuttig zijn. Als dit in de natuur gebeurt, is de kans groot dat het om een inheemse soort gaat. Maar als het in een stadspark is gebeurd, kan het ook een exotische soort zijn die ontsnapt is uit een huis. In dat geval zou het protocol voor medische hulp anders zijn.

Ga naar de inhoud