Verkoop van traditionele seniorenreizen weer begonnen in Spanje

Verkoop van traditionele seniorenreizen weer begonnen in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Verkoop van traditionele seniorenreizen weer begonnen in Spanje

Met de bekendmaking van de nieuwe reisprogramma’s van Imserso voor 2024-2025, kunnen gepensioneerden en ouderen zich verheugen op een breed scala aan leuke en betaalbare reismogelijkheden. Dit jaar zijn er weer bijna 900.000 plaatsen beschikbaar, ideaal afgestemd op de wensen en behoeften van deze unieke groep reizigers. Ontdek alles over de IMSERSO seniorenreizen in Spanje!

Even kort: IMSERSO is de afkorting van het Instituto de Mayores y SERvicios SOciales en zijn seniorenreizen gesubsidieerd door de Spaanse overheid. Dit wordt deels gedaan om de ouderen in Spanje een mogelijkheid te bieden voor een betaalbare vakantie in (meestal) eigen land, maar ook om de senioren actief te houden en de werkgelegenheid in het toerisme in het laagseizoen te promoten.

Bij de IMSERSO gaat het om volledig verzorgde reizen in hoofdzakelijk Spanje maar ook in het buitenland. Deze reizen zijn veel goedkoper dan de normale pakketreizen in Spanje en bestaan uit vervoer, hotel met volpension, excursies (soms tegen bijbetaling), verzekeringen en reisbegeleiding.

Degene die voor de IMSERSO reizen in aanmerking kunnen komen zijn geregistreerde inwoners van Spanje (residentes en España) dus in principe ook buitenlanders die in Spanje wonen, een NIE-registratienummer hebben en ingeschreven staan in het bevolkingsregister (empadronado).

Men dient aan enkele voorwaarden te voldoen om in aanmerking te komen voor een IMSERSO reis zoals: je moet een “pensionista de jubilación” te zijn en een Spaans pensioen ontvangen; je moet een “pensionista de viudedad” (weduwe of weduwnaar) met een leeftijd van 55 jaar of ouder zijn; je moet een “pensionista por otros conceptos” ofwel een gepensioneerde door middel van andere concepten of een ontvanger van een uitkering van ten minste 60 jaar of ouder zijn; je moet in het bezit zijn van een “Seguridad Social” sociale zekerheid kaart in Spanje en 65 jaar of ouder zijn.

De startdatum voor de verkoop van de Imserso-reizen is een belangrijk moment voor veel gepensioneerden. Het stelt hen in staat om hun reisplannen werkelijkheid te maken, en met de juiste timing kan dit grote voordelen met zich meebrengen.

De verkoop begint stapsgewijs, afhankelijk van de autonome regio waarin men woont. Voor bewoners van Andalusië, Aragón, Cantabrië, Castilië en León, de Valencia regio, Extremadura, Madrid, Melilla en Murcia zijn de data vastgesteld voor de reservaties van hun vakanties. Sinds 23 september kunnen de senioren die ingeschreven staan hun boekingen maken. Voor degenen die in Asturië, Catalonië, Castilla-La Mancha, Ceuta, Galicië, de Balearen, de Canarische Eilanden, La Rioja, Navarra en het Baskenland wonen, begint de verkoop op 25 september. 

Het online reserveringssysteem van het Imserso heeft de naam Turismosocial en is ontworpen om eenvoudig te navigeren. Reizigers kunnen inloggen en hun gewenste reisselectie, inclusief data en accommodatiekeuze, doorgeven. Een belangrijke tip is om vroeg in te loggen op de dag van de opening, zodat men verzekerd is van de beste beschikbare opties.

Prijzen

De prijzen van de Imserso-reizen zijn een groot pluspunt. Ze zijn gemaakt om toegankelijk te zijn voor gepensioneerden, zodat reizen makkelijker wordt. De kosten kunnen verschillen, afhankelijk van zaken zoals de regio, het soort verblijf en hoe lang je gaat. De prijsstructuur is helder en eerlijk, waardoor iedereen goed kan zien wat binnen hun budget past.

Aan de kustgebieden op het Spaanse vasteland, waaronder populaire bestemmingen in Andalusië en Catalonië, zijn de prijzen competitief. Met transport inbegrepen variëren de kosten voor een verblijf van tien dagen (negen nachten) tussen de € 290 en € 228, afhankelijk van de gekozen optie met of zonder transport.

Voor de Balearen en de Canarische Eilanden, liggen de prijzen iets hoger, wat begrijpelijk is gezien de unieke ervaringen die deze locaties bieden. Met een prijsvariatie voor een verblijf van tien dagen met vervoer van ongeveer € 331 op de Balearen tot € 436 op de Canarische Eilanden, is er een breed scala aan mogelijkheden binnen het programma.

Naast de basisprijzen biedt het Imserso ook speciale arrangementen en kortingen aan voor bepaalde groepen, zoals culturele rondreizen 6 dagen voor € 293, reizen naar de natuur 5 dagen voor € 286, provinciale hoofdsteden 4 dagen voor € 125 of Ceuta en Melilla 5 dagen voor € 287.

De standaard accommodatie optie is een gedeelde tweepersoonskamer. Voor degenen die echter de voorkeur geven aan meer privacy, is het mogelijk om tegen een kleine toeslag (€22-26) een eenpersoonskamer te boeken.

Ga naar de inhoud