Wat is coliving in Spanje, wat kost het en hoe werkt het

Wat is coliving in Spanje, wat kost het en hoe werkt het
Beeld: via canva.com

Wat is coliving in Spanje, wat kost het en hoe werkt het

In een tijd waarin steden steeds voller raken en de huizenprijzen stijgen, zien we nieuwe woonconcepten die inspelen op de wensen van hedendaagse bewoners. Een van deze vernieuwende ideeën is coliving dat steeds populairder wordt in Spanje. Dit artikel kijkt naar wat coliving inhoudt, hoe het functioneert, welke ruimtes er zijn, de voordelen, de kosten en de groei van coliving-ruimtes in Spanje.

Coliving is niet alleen het delen van een woning; het is een levensstijl die afgestemd is op de wensen van een nieuwe generatie bewoners. Nu werken op afstand en het leven als digitale nomade steeds meer voorkomen, biedt coliving een woonoplossing die draait om gemeenschap.

Coliving gaat over samenleven in een gedeelde ruimte, waar bewoners niet alleen de fysieke omgeving delen, maar ook hun ervaringen, interesses en ideeën. Dit is vooral populair onder jonge professionals die betaalbare huisvesting zoeken in drukke steden. Coliving-gebouwen hebben vaak gemeenschappelijke ruimtes zoals kantoorruimtes, lounges en eetgedeeltes, waardoor sociale interactie gestimuleerd wordt.

Er komen in Spanje ook steeds meer coliving-gebouwen waarin ouderen en gepensioneerden samenwonen. Ze helpen elkaar met dagelijkse taken en bestrijden eenzaamheid. Ook deze trend groeit in Spanje!

Een van de aantrekkelijkste dingen van coliving is de geboden flexibiliteit. In tegenstelling tot langdurige huurovereenkomsten, kunnen bewoners bij coliving korte contracten afsluiten. Dit maakt verhuizen of stadswisselingen eenvoudig, zonder grote financiële verplichtingen.

Daarnaast zijn de meeste coliving-ruimtes volledig ingericht en beschikken ze over alle benodigde faciliteiten. Dit betekent dat bewoners zich meteen thuis kunnen voelen, zonder zich druk te maken over de logistiek van verhuizen.

cohousing
Cohousing voor senioren komt moeizaam van de grond in Spanje
Cohousing voor senioren heeft een grote potentie in Spanje, maar komt vanwege meerdere redenen moeizaam van de grond. Maar wat is cohousing voor senioren in Spanje, en wat zijn de grootste uitdagingen?  
logo1 1www.spanjevandaag.com

Welke ruimtes heeft een coliving?

Hoewel de specifieke indeling van elke coliving-ruimte kan variëren, zijn er enkele algemene kenmerken die de meeste coliving-projecten gemeen hebben.

Een goed coliving-project biedt zowel privé- als gemeenschappelijke ruimtes. De privékamers zijn vaak stijlvol ingericht en bieden een persoonlijke ruimte waar bewoners zich kunnen terugtrekken. Sommige kamers hebben zelfs eigen badkamers, terwijl andere gedeelde badkamers met andere bewoners delen.

Gemeenschappelijke ruimtes zijn de kern van het coliving-concept. Ze zijn ontworpen om sociale interactie te bevorderen en kunnen onder andere bestaan uit:

  • Werken en vergaderruimtes: Veel coliving-ruimtes zijn uitgerust met coworking-ruimtes, waar bewoners kunnen werken, brainstormen of gewoon samenkomen om ideeën uit te wisselen.
  • Eet- en kookruimtes: Gedeelde keukens en eetruimtes zijn populaire kenmerken van coliving-ruimtes. Dit moedigt bewoners aan om samen te koken en maaltijden te delen.
  • Fitness- en recreatieruimtes: Steeds meer coliving-complexen bieden ook fitnessfaciliteiten, zoals gyms of yoga-studio’s, om de gezondheid en het welzijn van bewoners te ondersteunen.

Daarnaast kunnen er recreatiegebieden zijn, zoals lounges, tuinen of dakterrassen waar bewoners kunnen ontspannen, elkaar ontmoeten en sociale activiteiten kunnen organiseren.

Kosten van coliving?

De prijs van coliving-ruimtes is vaak afhankelijk van hun ligging. Ruimtes in populaire steden zoals Madrid of Barcelona zullen doorgaans duurder zijn dan in kleinere steden. Daarnaast kunnen aanvullende diensten, zoals schoonmaak of maaltijden de kosten verhogen. De mate van luxe en comfort speelt ook een rol. Hoogwaardige coliving-ruimtes met moderne faciliteiten en designinterieurs zullen meestal hogere huurprijzen hanteren dan eenvoudigere opties.

Gemiddeld kunnen de prijzen voor coliving-ruimtes variëren van ongeveer 500 euro per maand tot 1200 euro of meer. Hoewel dit een breed scala vertegenwoordigt, is het belangrijk om te onthouden dat de tarieven vaak inclusief nutsvoorzieningen en soms zelfs maaltijden zijn. Dit kan de totale kosten van levensonderhoud verlagen in vergelijking met traditioneel huren.

Coliving in Spanje

Hoewel landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk meer coliving-plekken hebben, loopt Spanje voor op anderen zoals Duitsland of Nederland. In de komende jaren zal Spanje in totaal 33.800 bedden hebben onder het concept van flex living, wat verschillende vormen van coliving omvat.

De meeste van deze bedden zijn al in Madrid te vinden, waar ze over een paar jaar, dankzij lopende investeringen, ongeveer 15.400 bedden zullen hebben. Barcelona volgt op afstand met bijna 5000 bedden. Andere belangrijke plaatsen zijn Valencia, Guipúzcoa, Málaga en Vizcaya.

Op de website van Idealista vind je de nieuwste aanbiedingen voor coliving-ruimtes in verschillende steden, zoals Málaga, Madrid, Barcelona, Alicante, Marbella, Girona, Valencia en Sevilla.

coliving
Wat maakt coliving zo populair in Madrid en Barcelona?
In Spanje is coliving een populaire keuze geworden voor investeerders en ontwikkelaars die op zoek zijn naar alternatieve manieren om hun winst te maximaliseren. Met de nieuwe wet op huisvesting biedt coliving een aantrekkelijk alternatief met meer vrijheid en flexibiliteit.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud