Nazomerse ‘veranillo de San Miguel’ valt in het water in spanje

Nazomerse ‘veranillo de San Miguel’ valt in het water in spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Nazomerse ‘veranillo de San Miguel’ valt in het water in spanje

In Spanje heeft het de naam ‘veranillo de San Miguel’ vanwege de patroon San Miguel op 29 september, een dag waarop het meestal aangenaam warm is. Mocht deze nazomer later te merken zijn dan wordt ook gesproken over de ‘veranillo de San Martín’ vanwege de patroon San Martín op 11 november. Dit jaar lijkt het er echter op dat de “oudewijvenzomer” in het water valt vanwege de eerste echte storm Aitor die over het land trekt.

Het belooft een onvoorspelbaar weekend te worden voor veel delen van Spanje, met aanzienlijke neerslag en lagere temperaturen die meer overeenkomen met november dan het einde van september. Terwijl de zon zich op sommige dagen waarschijnlijk nog laat zien, zullen de algemene weersomstandigheden niet meewerken aan het idee van zonovergoten herfstdagen, waar het veranillo de San Miguel zo om bekend staat.

Met de komst van storm Aitor komen er winden uit het noordwesten en noorden, die een koude luchtmassa naar Spanje brengen. Deze verandering in de luchtstromingen heeft directe invloed op het weer en de temperatuur in het hele land. De kille lucht zal Spanje binnenstromen en voor een scherpe daling van de temperaturen zorgen, vooral in het noorden van het Spaanse vasteland.

De invloed van deze koude luchtmassa zal duidelijk te voelen zijn in verschillende delen van Spanje. In het noorden gaan de temperaturen flink omlaag, waardoor de gebruikelijke zomerse temperaturen van september snel plaatsmaken voor koud weer.

De koelere lucht kan de regenval beïnvloeden. In sommige delen van Spanje valt er wat lichte regen, terwijl andere gebieden te maken hebben met heftige wind en stevige buien. Voor veel mensen in Spanje is dit een grote teleurstelling, want de veranillo de San Miguel staat normaal gesproken voor de laatste warme dagen voordat de echte herfst aanbreekt.

De ‘veranillo’ (kleine zomer) heeft in Nederland en België de naam ‘nazomer’ of ‘oudewijvenzomer’ en ook het meer op het Spaanse lijkende ‘sint-mischielszomer’ heeft gekregen. In alle gevallen gaat het om de periode van eind september tot half november waarin het weer zomerachtig kan zijn. Als men over ‘veroño’ spreekt, dan is dat een samenvoeging van de woorden ‘verano’ (zomer) en ‘otoño’ (herfst).

Ga naar de inhoud