Ontdekking van nieuwe wilde rozen op de Canarische Eilanden

Ontdekking van nieuwe wilde rozen op de Canarische Eilanden
Beeld: CSIC / web

Ontdekking van nieuwe wilde rozen op de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden hebben recentelijk de aandacht getrokken van onderzoekers vanwege de ontdekking van drie nieuwe soorten wilde rozen. Onder leiding van Pablo Vargas, een gerenommeerde onderzoeker van de Hoge Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek CSIC, hebben wetenschappers deze onbekende soorten aangetroffen op enkele van de hoogste en oudste vulkanen van de Spaanse archipel.

De ontdekking van de nieuwe wilde rozen kwam totaal onverwacht. Terwijl Manuel Nogales, een onderzoeker van het Instituut voor Natuurlijke Producten en Agrobiologie, samen met Modesto Luceño, professor aan de Universiteit Pablo de Olavide in Sevilla, bezig was met een taxonomisch onderzoek naar de planten op de Canarische Eilanden, vonden ze deze rozen die nog niet in de catalogus stonden.

De onderzoekers stellen drie nieuwe soorten voor de wetenschap voor, ontdekt op de hoogste en oudste vulkanen van de Canarische Eilanden, zoals de Roque de los Muchachos op La Palma, in de kraters van El Teide en in de caldera van Tejeda op Gran Canaria.

Van de zes bekende hondsrozen op de Canarische Eilanden, zijn er slechts twee eerder genoemd: Rosa micrantha en R. rubiginosa. Bepaalde belangrijke kenmerken die gevonden zijn in andere populaties op Gran Canaria en La Gomera passen bij een derde soort die al bekend is in Europa: R. nitidula Besser.

De ontdekking van deze nieuwe wilde rozen kan aanzienlijke implicaties hebben voor zowel de wetenschap als de natuurbescherming. Ten eerste biedt het een kans om de biodiversiteit van de Canarische Eilanden beter te begrijpen en te documenteren. 

Daarnaast kunnen de ontdekkingen ook leiden tot een herziening van de bestaande classificatiesystemen voor wilde rozen in Europa. Door de variëteit aan kenmerken die zijn gevonden in deze nieuwe soorten, kan het zijn dat wetenschappers hun kijk op de evolutie van het geslacht Rosa moeten heroverwegen.

Ga naar de inhoud