Straatkunst in dorp op Tenerife verwijdert om massale toestroom toeristen te voorkomen

Straatkunst in dorp op Tenerife verwijdert om massale toestroom toeristen te voorkomen
Beeld: Jose_yurda / facebook

Straatkunst in dorp op Tenerife verwijdert om massale toestroom toeristen te voorkomen

Het pittoreske dorpje Bocacangrejo aan de kust van Tenerife heeft onlangs internationaal de aandacht getrokken door een bijzondere actie. Wat begon als een vrolijk project om kunst en de lokale gemeenschap te vieren, leidde uiteindelijk tot een conflict tussen massatoerisme en het wooncomfort van de inwoners. Maar wat is er precies gebeurd en waarom zijn de schilderingen van een inwoner verwijderd?

Bocacangrejo, gelegen in El Rosario nabij Santa Cruz de Tenerife, kreeg in 2021 bekendheid door de prachtige handgeschilderde harten van de 73-jarige inwoner Rafael Marichal, ook wel Rafa genoemd. Deze harten zijn inmiddels niet alleen een herkenningsteken voor het dorp, maar trekken ook toeristen van over de hele wereld aan.

In het begin voelde iedereen zich blij en trots, maar na een tijdje ontstonden er spanningen tussen de bewoners en de groeiende stroom toeristen. Bocacangrejo werd al snel dé nieuwe hotspot voor Instagram-foto’s op Tenerife.

De situatie verslechterde toen er een anonieme vandalisme-actie plaatsvond op de muren en het straatje dat versierd was met kloppende hartjes. Deze kregen een spray-behandeling in rood en zwart, met een duidelijke boodschap: “hasta aqui” (tot hier). De daders blijven onbekend, wat leidde tot geruchten over twee gemaskerden, maar de actie was snel en krachtig.

Dit voorval werd in de media en op sociale netwerken bestempeld als onacceptabel, ongevoelig en bijna catastrofaal. De discussie hierover laaide op, en Rafa, die al kritiek had gekregen om zijn schilderingen op openbare plekken, besloot zelf actie te ondernemen. Hij pakte grijze verf voor de vloer en trappen en witte verf voor de muren, en verwijderde tijdens twee nachten een groot deel van zijn unieke en succesvolle werk. Slechts een klein gedeelte voor zijn eigen huis bleef intact, met een paar onbeschadigde hartjes.

Na drie jaar genoten te hebben van zijn kleurrijke harten op straat, en gezien te hebben dat bezoekers uit de hele wereld daar ook blij van werden, is het hart van de bescheiden kunstenaar gebroken. Rafa wil met niemand praten en trekt zich terug in zijn huis. De mensen in het dorp merken dat hij het zwaar heeft. Iemand heeft hem gekwetst omdat hij gedwongen werd om zijn vrolijke creaties te verwijderen. Bocacangrejo zal nooit meer hetzelfde zijn voor veel mensen.

Ga naar de inhoud