Twee Leeuwtjes in Alicante: het runnen van een B&B in Pinoso (116)

Twee Leeuwtjes in Alicante: het runnen van een B&B in Pinoso (116)
Beeld: ingezonden

Twee Leeuwtjes in Alicante: het runnen van een B&B in Pinoso (116)

In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Pinoso, Alicante een prachtig oud vervallen herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin. Een verbouwing van 3 jaar heeft het 250 jaar oude pand omgetoverd tot een succesvolle B&B in Pinoso, Alicante. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven.

De definitie van een B&B; Bed & breakfast is een overnachtingsaccommodatie gericht op het bieden van een toeristisch verblijf met het serveren van ontbijt. Een bed & breakfast is gevestigd in een huis en wordt gerund en bewoond door de eigenaren van het betreffende huis (bron; online woordenboek) Dit betekent dus in de praktijk dat je met het runnen van een  B&B constant met vreemde mensen in je huis zit. Nou hebben wij het geluk dat we tot nu toe eigenlijk heel veel leuke gasten hebben gehad. De gasten waarvan we naar het uitcheck moment uit keken zijn op één hand te tellen.

Maar goed, omdat je met het hebben van een B&B bijna continu gasten om je heen hebt, is het zaak om een goede balans te vinden tussen het werk en privé. In het begin vonden we het bijvoorbeeld best lastig om weg te gaan als we gasten in huis hadden. Wat nou als ze ons nodig hebben, onduidelijkheden zijn, informatie willen, de stroom valt uit of een gast glijdt uit in de douche. Tja, wat je allemaal niet kan bedenken. Dat gevoel ging gelukkig al vrij snel weg. Er is immers gewoon whatsapp voor vragen en voor noodgevallen zijn we nooit ver weg. De woonkamer is in principe voor iedereen vrij om te gebruiken, maar het is ook onze woonkamer waar we bijvoorbeeld televisie kijken. Geven we de gasten hierdoor misschien het gevoel dat ze hier niet mogen zitten. Gelukkig hebben we nu de veranda waar ook een zitgedeelte is. Er zijn hierdoor nu meerdere plekken in huis waar je rustig even kan zitten en dat haalt het gevoel wel wat weg.

Ook bij het bieden van service is het van belang om goed te kijken naar wat je aanbiedt om een goede balans te vinden. Tijdens de renovatie en de aanloop naar het opstarten van de B&B kregen wij hiervoor al handige tips van mensen die ons voorgingen en zo hoefden wij een aantal dingen niet zelf uit te vinden. Natuurlijk vinden gasten het fijn dat er een mogelijkheid is om elke avond mee te eten, maar is dit wel zo verstandig voor je eigen privéleven… Ga je voor 13 gasten 13 verschillende gebakken eieren bij het ontbijt serveren of houd je het bij een op voorhand gekookt eitje? Het laat begint en eindigt het ontbijt? Is het wel zo fijn en efficiënt om elke ochtend 5 uur met het ontbijt bezig te zijn? Nee natuurlijk niet, dus daarom zijn we redelijk standvastig wat dit betreft en communiceren we duidelijke tijden hiervoor. Mochten gasten eerder willen vertrekken dan maken we de avond ervoor een klein ontbijtpakketje voor ze klaar… Zo proberen we daar ook een middenweg in te vinden.

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ga naar de inhoud