Geen steun van Spanje voor Europese invoerrechten op elektrische auto’s uit China

Geen steun van Spanje voor Europese invoerrechten op elektrische auto's uit China
Beeld: via canva.com

Geen steun van Spanje voor Europese invoerrechten op elektrische auto’s uit China

Met de recente beslissing om definitieve invoerrechten op Chinese elektrische auto’s in te voeren, heeft de EU niet alleen haar eigen industrie beschermd, maar ook een nieuwe fase in haar geopolitieke en handelsrelaties gestart. Dit besluit, dat tot stand kwam na een stemronde waarbij Spanje zich onthield, heeft verschillende reacties uitgelokt binnen de lidstaten. Maar welke Chinese auto’s zijn het populairst in Spanje?

De EU heeft besloten de invoerrechten op Chinese elektrische auto’s definitief in te voeren, na een stemming onder de lidstaten die enige verdeeldheid heeft getoond. Tien landen stemden voor de maatregel, vijf tegen en twaalf onthielden zich van stemmen, waaronder Spanje. Tegen de maatregel waren Duitsland, Hongarije, Malta, Slovenië en Slowakije.

De onderhandelingen tussen Brussel en Peking zijn nog steeds gaande. De afgelopen weken hebben landen zoals Spanje en Duitsland de Europese Commissie gevraagd om haar standpunt over China te heroverwegen. Voorlopig gaat de maatregel komende november (2024) van kracht, wat het begin kan zijn van een “handelsoorlog”.

Spanje heeft niet gestemd omdat deze Europese beslissing mogelijk kan resulteren in een importverbod voor onder andere Spaanse ham. China is de grootste importeur van varkensvlees binnen de EU, met een verkoopwaarde van 1,2 miljard euro in 2023.

De opkomst van Chinese auto’s in Europa zorgt voor heel wat gesprekken. Door de lage prijzen en de verbeterde kwaliteit kiezen steeds meer mensen voor Chinese elektrische voertuigen. Dit leidt echter tot bezorgdheid binnen de EU over mogelijke gevolgen voor de lokale industrie. De EU denkt dat er te veel goedkope auto’s uit China zijn. Die lagere prijzen zijn vaak mogelijk omdat Chinese autofabrikanten flinke financiële steun van de overheid krijgen. En dat is volgens de EU oneerlijke concurrentie.

Meest verkochte Chinese merken in Spanje

In de afgelopen 10 jaar zijn Chinese auto’s in Spanje van vrijwel niets naar 4% van de verkopen gestegen. MG is het merk met de grootste groei, maar Omoda en BYD doen het ook goed. In de afgelopen twee maanden hebben Chinese modellen zelfs 6% van het totaal uitgemaakt, wat ten koste is gegaan van Europese merken.

Het meest gevestigde merk is MG, waarvan de auto’s inmiddels al goed zichtbaar zijn op de Spaanse (en Europese) wegen. Echter, in 2024 is het niet MG dat het snelste groeit, maar zijn het Omoda en BYD die hun verkopen aanzienlijk hebben verhoogd. Andere Chinese merken die in Spanje actief zijn, zijn onder andere Lynk & Co, DSFK, SWM, Jaecoo en Yudo, naast enkele minder bekende namen. Daarnaast is aangekondigd dat er in de komende maanden nieuwe merken zoals Nio, Xpeng en Leapmotor zullen arriveren in Spanje.

Ga naar de inhoud