Een in Spanje wonende 55-jarige Nederlander kan een gevangenisstraf van drie jaar en tien maanden krijgen voor het smokkelen van drugs van Marokko naar Spanje. Voor de rechter beweerde de Nederlander dat hij niets van de drugs weet en dat de 40 kilo hasj door een monteur in Marokko in zijn auto is gestopt. De Nederlander werd bij de grensovergang in de Spaanse exclave Ceuta aangehouden.
De Nederlandse verdachte wordt geconfronteerd met een gevangenisstraf van 3 jaar en 10 maanden en een boete van 337.662,60 euro, met 180 dagen vervangende hechtenis bij niet-betaling. Bovendien heeft het Openbaar Ministerie de uitzetting uit het Spaanse grondgebied gedurende een periode van 10 jaar aangevraagd, nadat twee derde van de straf is uitgezeten.
De agenten van de Guardia Civil die getuigden en die dienst deden bij het herkennen van de voertuigen die in de haven vanuit Ceuta naar Algeciras vertrokken, gaven aan dat de drugshond de mogelijkheid van het bestaan van de drugs in het interieur aangaf. Daarna werd een grondig onderzoek van de auto uitgevoerd, waarbij de drugs werden gevonden.
Nadat de agenten de verborgen locaties in de auto gevonden hadden, werden 40.026 gram hasj hars in beslag genomen in dubbele bodems in de achterbumper, een natuurlijke opening onder de achterbank en in het binnenste van het ventilatiekanaal van het dashboard.
Een versie die de verdachte niet afwees, maar ook niet toegaf. Enerzijds weigerde hij te antwoorden op alle vragen van het Openbaar Ministerie en antwoordde hij alleen van zijn advocaat dat hij op vakantie was in Marokko toen zijn auto een storing kreeg. Dat is waar het conflict begint.
Hij wees erop dat een man zei “een monteur te zijn” en hem zijn voertuig voor een week achterliet om “de auto te repareren”. Om die reden had hij geen weet van het feit dat zijn voertuig drugs bevatte en hij kwam erachter toen het werd ontdekt door de agenten van de Guardia Civil.
In zijn laatste woord wees de verdachte erop: “Ik wist absoluut niets van de drugs, ik heb die niet daar ingestopt en ik had ook geen enkele intentie om deze mee te nemen naar Spanje voor verdere verkoop”. Zijn hele verklaring werd afgelegd met behulp van een tolk in het Engels. De rechter gelooft echter niets van het verhaal van de Nederlander.