Recordomzet en -export komkommers uit Spanje naar onder andere Nederland

Recordomzet en -export komkommers uit Spanje naar onder andere Nederland
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

ALMERÍA – Het was natuurlijk al bekend dat Spanje de groentetuin is van Europa en een van de sterproducten is de komkommer, ofwel ‘pepino’ in het Spaans. het afgelopen komkommerseizoen 2021/2022 heeft Spanje in totaal 698,3 miljoen kilo komkommers geëxporteerd. Naast Duitsland en het Verenigd Koninkrijk staat ook Nederland als komkommerland in de top 3.

Dat Nederland op de nummer drie van landen staat waar de meeste komkommers naar werden geëxporteerd is natuurlijk vrij logisch aangezien de meest gecultiveerde en geëxporteerde komkommer de ‘pepino holandés’ variant is. Deze wordt met name in de provincie Almería geproduceerd en wordt ook wel eens de ‘pepino de Almería’ genoemd. Andere varianten die met name in Spanje populair zijn hebben de namen ‘pepino español’ of ‘pepino francés’ die korter en meer gerimpeld zijn. 

Volgens de website Hortoinfo werd tussen 1 augustus 2021 en 31 juli 2022 dus 698,3 miljoen kilo komkommers geëxporteerd. De omzet daarvan bedroeg 835,5 miljoen euro tegen een gemiddelde prijs per komkommer van 1,196 euro per kilo, een recordprijs want in 2022/2021 was die gemiddelde prijs per kilo nog 0,970 euro. 

Duitsland is het land waar de meeste komkommers naartoe gingen vanuit Spanje met 297,5 miljoen kilo komkommers met een omzet van 355,5 miljoen euro en een gemiddelde prijs van 1,195 euro per kilo. Na Duitsland staat het Verenigd Koninkrijk op de tweede plaats met 108,7 miljoen kilo komkommers met een omzet van 133 miljoen euro en een gemiddelde prijs van 1,223 euro per kilo.

Nederland staat op een derde plaats wat betreft de export van de ‘pepino holandés’ met 62,97 miljoen kilo komkommers met een omzet van 70,79 miljoen euro en een gemiddelde prijs van 1,124 euro per kilo. Frankrijk staat op een vierde plaats met 50,7 miljoen kilo komkommers en een omzet van 58,3 miljoen euro en een gemiddelde prijs van 1,151 euro per kilo. Over de export naar België zijn geen gegevens bekend gemaakt.

Weetjes over de komkommer

Je kent ze wel, de komkommer, wie houdt er nu niet van? Maar wist je dat praktisch alle komkommers die in Nederland, België en Duitsland gegeten worden uit de provincie Almería komen, je weet wel, uit de ‘Costa del Plástico’ bekend van onder andere de populaire Netflix-serie ‘Mar del Plástico’ (wat niets met komkommers te maken heeft).

Maar wist je dat de in Nederland en België bekende komkommer-variant de typische naam ‘pepino holandés’ heeft gekregen? Het woord komkommer in het Spaans is ‘pepino’ en de toevoeging ‘holandés’ heeft te maken met de variant. De ‘holandés’-versie is namelijk veel langer en gladder dan de Spaanse of Franse versies die dus veel korter zijn en ruwer aan de buitenkant.

Meer dan 80% van alle gecultiveerde komkommers in Spanje zijn van de ‘holandés’-variant waarbij het overgrote deel geëxporteerd wordt naar Noord Europese landen. In Almería bestaat 81% uit de ‘pepino holandés’, 10% uit de ‘pepino francés’ en slechts 9% uit de ‘pepino español’. Meer dan 90% van de Nederlandse komkommers wordt geëxporteerd terwijl de Franse en Spaanse versies hoofdzakelijk in Spanje en Frankrijk worden gegeten.

De ‘pepino holandés’ is ongeveer 30 cm lang en kan zelfs 40 cm lang worden, Ze zijn recht en zaadloos zonder zaadlijsten met een gladde buitenkant. Het is een ‘light’ komkommer die heel zacht en niet bitter smaakt waardoor de komkommer met schil/huid en al gegeten kan worden.

De ‘pepino español’ is zeer klein te noemen en is tussen de 10 en 12 cm lang, van buiten ruw en gerimpeld. De ‘pepino francés’ daarentegen is iets langer en is tussen de 15 en 20 cm lang maar ook ruw en gerimpeld van buiten maar iets minder dan de Spaanse komkommer.

Deze variant werd oorspronkelijk niet gecultiveerd in Spanje maar werd dertig jaar geleden vanuit Nederland meegebracht naar Spanje waar de Nederlandse komkommer het hele jaar door geproduceerd kon worden. De meeste Nederlandse komkommers worden gecultiveerd in de provincies Almería en Granada in Andalusië met respectievelijk 4.610 en 2.099 hectare gevolgd door de Canarische Eilanden met 245 hectare. Verder worden er ook komkommers gecultiveerd in Catalonië (147 ha), Murcia (118 ha) en de Valencia regio (117 ha).