SANTIAGO – Ondanks dat Santiago de Compostela slechts 98.000 inwoners heeft, is de bedevaartsstad toch een van de belangrijkste plaatsen van het Westelijke Katholieke geloof. Elk jaar komen duizenden bedevaarders op de stad af. Naast heel wat geld en goede intenties, brengen die jammer genoeg steeds meer overlast voor de lokale bevolking.
Het waren de buurtverenigingen van Santiago die voor het eerst met de vuist op tafel sloegen en “respect en burgerzin” vroegen van de bezoekers aan hun stad. Het gemeentebestuur reageerde positief op die oproep. Het verbood picknicken in de Obradoiro en belooft na te denken over de stijging van de huurprijzen en over de algemene overlast.
Volgens de laatste cijfers zakten alleen al in de maand Juni 82.923 bezoekers naar Santiago af. In verhouding tot de lokale bevolking betekent dat een grotere druk dan wereldsteden als Barcelona, Granada of Sevilla. En zo veel bezoekers hebben wel degelijk hun impact. De lokale bevolking klaagt over de geluidsoverlast, de drukte en de stijging van de huurprijzen.
Het stadsbestuur stuurt nu aan op een “lokaal akkoord voor een duurzaam toerisme”, dat de samenleving van de reizigers en de lokale bevolking vlot moet doen verlopen. De druk komt nog steeds vooral op bepaalde punten van het jaar en op bepaalde hotspots in de stad.
Deze week is bijvoorbeeld zo een moment, wanneer Santiago de aankomst verwacht van de 12.000 deelnemers van de Europese Jeugdelijke Pelgrimstocht, die wordt georganiseerd vanuit de kerkelijke jongerenkoepel. De video’s van de duizenden jongeren die al wandelend christelijke liederen aanheffen hebben nu al beroering gebracht onder de inwoners. In bepaalde wijken van de stad is het al geen uitzondering meer dat een bewoner aan het raam verschijnt en de pelgrims om stilte eist. Hoe de situatie vordert en afloopt zal afhangen van de samenwerking tussen de lokale partners en het stadsbestuur.