BARCELONA – Op het vlak van glutenintolerantie valt nog veel vooruitgang te boeken. Het gaat namelijk om een chronische ziekte, waarvoor voorlopig de enige behandeling het vermijden van glutenhoudende voedingsmiddelen is. Onderzoekers in Barcelona hebben zopas een molecule gevonden die misschien wel een grote vooruitgang kan betekenen voor iedereen die aan de intolerantie lijdt.
Het is geen pretje intolerant te zijn aan iets als gluten. Ze zitten namelijk in heel wat van onze voeding; brood, bier, koekjes of pasta. Onderzoekers van het Instituto de Biología Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC) (Instituut voor Moleculaire biologie) brengen binnenkort echter misschien wel verlichting voor zij die aan die intolerantie (celiaquía in het Spaanse) lijden.
De molecule in kwestie heet neprosine, een molecule die men vindt in het verteringssap van de vleestende plant Nepenthes ventrata. Glutenintolerantie ontstaat wanneer de gluten, een proteïne, worden afgebroken tot kleinere deeltjes in ons lichaam. Die deeltjes zogeheten peptiden, zijn giftig voor mensen die intolerant zijn. De wetenschappers ontdekten dat de molecule Neprosine die giftige peptiden echter kunnen afbreken nog voor ze in het spijsverteringsstelsel terecht komen.
Een van de belangrijkste peptiden is de 33-mero. Die peptide weerstaat het maagzuur, komt in de dunne darm terecht en doorboort daar de darmwand. Bij patiënten die intolerant zijn gaat die peptide vervolgens in interactie met het immuunsysteem waardoor het een ontstekingsreactie veroorzaakt.
Volgens de wetenschappers zou een behandeling met Neprosine op volstrekt natuurlijke wijze een groot deel van die peptiden kunnen tegenhouden en de reactie voor de patiënt sterk inperken. Het onderzoek biedt hoop voor de goed 450.000 Spanjaarden die glutenintolerant zijn. Verder onderzoek moet nu uitwijzen op welke manier de molecule actief en beschikbaar kan worden gemaakt voor het grote publiek.