laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
recepten
spanjespecials
spanjeverhalen
canarias
balearen
valencia regio
andalusië
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
spanjeverhalen
spanjerecepten
spanjespecials
canarische eilanden
balearen
andalusië
valencia regio
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
het weer in spanje
aanmelden nieuwsbrief
kopje koffie schenken
contact
over ons
sitemap

Allergieën laaien hoog op in Spanje door droogte en vervuiling

woensdag 12 april 2023

Canva
Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Wie aan allergieën denkt, denkt meestal aan de lente en het bloeien van bloemen. Maar toch, de jeuk en de irritatie die zo aanwezig zijn tijdens die periode, zijn in Spanje ook steeds meer aanwezig tijdens de winter. Door de aanhoudende droogtes en de klimaatsverandering laaien de allergieën ook nu al hoog op.

Volgens het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid is een allergie een reeks veranderingen van het ademhalings- of zenuwstelsel onder invloed van een lichaams-oneigen substantie. 

Ook al is de lente het belangrijkste bestuivingseizoen, zijn er ook in de winter planten die dat proces doorstaan. “De meeste mensen kennen de planten uit de lente, maar in winter zijn er ook planten die stuifmeel verspreiden”, vertelt Dr. Ana Pérez Montero aan de website 20minutos. Pérez Montero is het hoofd van de dienst allergieën van het universitair ziekenhuis Quirón Salud in Madrid.

Een voorbeeld van zo een plant is de cipres. En die worden de laatste jaren erg vaak geplant in tuinen en parken. In februari zijn er dan ook vaak al hoge concentraties stuifmeel in de lucht. Die kunnen worden gevolgd via de website www.polenes.com, waar men kan zien hoe elke Spaanse regio er aan toe is op vlak van pollenconcentraties. 

Volgens een onderzoek uit 2021 begint het pollenseizoen ondertussen 20 dagen vroeger dan in 1990, duurt het 10 dagen langer en zijn er 21% meer pollen in de lucht. Dat betekent dus ook meer problemen voor mensen die allergisch zijn. De klimaatverandering speelt daar een rol in. 

Door de aanhoudende droogte en de toenemende vervuiling stoten planten een agressievere vorm van pollen af, met uiteraard meer problemen ten gevolge. Wanneer het regent verdwijnt het pollen bovendien via de grond. 

Een handig neveneffect van de corona-pandemie is dat mondkapjes ook helpen tegen allergieën. Wie vaak last heeft van pollen kan dus maar best nog een tijdje zijn ‘mascarilla’ in de buurt houden.