Meer adopties in 2020 maar ook meer in de steek gelaten honden in 2021 in Spanje

Meer adopties in 2020 maar ook meer in de steek gelaten honden in 2021 in Spanje
beeld: Freepik
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Men was er al bang voor en wat men vreesde lijkt nu waarheid te worden. Tijdens de corona-crisis en thuisblijfplicht in Spanje in het begin van 2020 was er een aanzienlijke toename van adopties van honden. Dat gebeurde deels omdat families meer tijd hadden voor een huisdier omdat men thuis moest blijven en in diverse gevallen als excuus om tijdens de thuisblijfplicht toch de straat op te mogen gaan om de hond uit te laten. Maar terwijl 2020 afsloot met meer adopties is 2021 gestart met meer in de steek gelaten honden.

Dat is althans de conclusie van veel asiels en honden opvangcentra in Spanje. Volgens het jaarlijkse onderzoek van Fundación Affinity zijn er in 2020 in Spanje 162.000 honden in de steek gelaten, een aantal dat waarschijnlijk veel hoger is omdat er alleen rekening wordt gehouden met de gegevens van dierenopvangcentra en asiels. Fundación Affinity zegt ook dat tijdens de thuisblijfplicht in maart, april en mei 2020 er een stijging was van 22 procent aan adopties van honden.

Maar nu de situatie weer wat beter is in Spanje en er weer veel meer mogelijk is, worden de toen geadopteerde honden weer in de steek gelaten. Veel asiels en hondenopvangcentrum zien een stijging van ‘abandonos’ in de eerste maanden van 2021. Tijdens de lockdown hadden mensen meer zin om honden te helpen en wilde men een huisdier hebben maar nu lijkt dat gevoel alweer verdwenen.

Bijkomend probleem is ook dat veel honden en huisdieren in het algemeen nu te maken hebben met stress en angst symptomen. Het gaat daarbij met name om separatieangst of verlatingsangst omdat ze maandenlang 24 uur lang in huis hebben gewoond met hun huisgenoten/baasjes.

Volgens de Real Sociedad Canina de España (RSCE) is er gedurende meer dan een jaar een grotere band ontstaan tussen families en hun huisdieren omdat men gedurende lange tijd 24 uur en 7 dagen bij elkaar was. Er werd meer met honden gespeeld, ze kregen meer aandacht en de honden werden vaker uitgelaten.

Maar nu men in Spanje weer is teruggekeerd naar een redelijk normale situatie worden de honden vaker alleen thuis gelaten, ook omdat veel werknemers niet meer thuiswerken maar weer naar hun werkplek gaan. Honden hebben daardoor in veel gevallen te maken met separatie- of verlatingsangst en experts vrezen dat dit iets blijvends zal zijn.

Als gevolg van deze separatie- of verlatingsangst kan een hond ziek worden of depressief zijn maar kan een hond ook meer dan normaal blaffen als de baasjes niet thuis zijn. Sommige honden kunnen zelfs agressief worden en/of destructief gedrag tonen. Dit kan daarna weer zorgen voor meer in de steek gelaten honden omdat families niet met dit gedrag om kunnen gaan of daar geen tijd en zin voor hebben.