Hevige regenval en hagel verwacht langs de Middellandse Zeekust

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – De Spaanse weerdienst Aemet waarschuwt voor de gevolgen van een DANA ofwel gota fría die over delen van het land trekt langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen eilanden. Deze ‘Depresión Aislada en Niveles Altos’ zal veel wind, regen, wateroverlast en hagel brengen vanaf dinsdag.

De tweede week van september begint met slecht weer aangezien men langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen veel last zal hebben van regen, wind en hagel. Dat is volgens de Spaanse kranten de schuld van een nieuwe DANA (Depresión Aislada en Niveles Altos) ook wel gota fría genoemd.

De temperaturen zullen tot wel 10 graden dalen terwijl het gaat regenen, hagelen en flink waaien. Men schrijft zelfs dat er kans is op de eerste sneeuw op de hoogste pieken in de Pyreneeën.

Op onderstaande kaart is te zien dat de DANA via de kust van de regio Cantabrië in Noord Spanje over het land trekt richting de Middellandse Zeekust en de Balearen waar de meeste neerslag verwacht wordt. Zo spreekt men over 331 mm regen in de regio Alicante en Murcia, over 273 mm in Valencia, Castellón en het zuiden van Tarragona en over 133 mm op Ibiza. 

b83a04fd1254f7ea520fa83195977627
eltiempo.com

Gota fría

De term ‘gota fría’ komt van de vertaling van het Duitse woord ‘Kaltlufttropfen’, waarvan de vertaling bij benadering ‘koude-lucht-druppels’ is terwijl de ‘gota fría’ letterlijk ‘koude druppel’ betekent. Het weerverschijnsel gaat gepaard met zeer hevige regenval en storm, vaak met windsnelheden tussen de 100 en 200 km/uur. Door de grote hoeveelheid regen neemt ook meestal de temperatuur af. Een gota fría is normaal gesproken van korte duur.

DANA

De term ‘gota fría’ is vervangen door de meer wetenschappelijke term DANA wat een afkorting is van Depresión Aislada en Niveles Altos. Het is dus vrij normaal in de weerberichten de term DANA te zien maar in de volksmond wordt nog steeds gesproken over de ‘gota fría’. Overigens wordt deze weer term vaak te veel en te snel gebruikt door kranten.

Oorzaak

De oorzaak van een DANA is het in de nazomer of het vroege najaar botsen van de nog warme vochtige Middellandse Zee lucht vanuit het oosten op de reeds afkoelende Atlantische Oceaan lucht vanuit het westen. Deze zomer was het water van de Middellandse Zee warmer dan normaal waardoor er dus theoretisch ook meer kans zou zijn op een of meerdere ‘gotas frías’.

Toch wil een warmere Middellandse Zee niet automatisch zeggen dat er ook meer ‘gotas frías’ gaan plaatsvinden aangezien er nog veel meer vereisten zijn voor de storm met hevige regen. Zo moet de zeelucht warm en vochtig zijn terwijl er een koude luchtstroming (meestal tussen de 5 en 9 kilometer hoogte) dient te zijn die met de warme opstijgende lucht in botsing komt waardoor deze te snel afkoelt en de vochtigheid als regen naar beneden komt.