Het bos dat door Belgen beheerd wordt in Madrid is door de Spaanse staat gekocht

Het bos dat door Belgen beheerd wordt in Madrid is door de Spaanse staat gekocht
beeld: Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – In de gemeente Rasacafría in de provincie Madrid is het Pinar de los Belgas bos en natuurgebied gelegen. Dit 2.016 hectare groot natuurgebied wordt al sinds 1840 door diverse Belgische families beheerd maar nu heeft de Spaanse overheid het natuurgebied gekocht om het tegen ontbossing te beschermen. In totaal heeft het Ministerie voor de Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging bijna 18,9 miljoen euro betaald voor een van de beste grove dennenbossen op het Iberisch Schiereiland dat nu onderdeel gaat uitmaken van het Organismo Autónomo Parques Nacionales. 

Dit legendarische dennenbos behoorde sinds de herovering van Spanje op de Moren (la Reconquista) tot de inwoners van de provincie Segovia. In 1675 overhandigde de koning het aan de kerk en werd het eigendom van de kartuizer monniken van El Paular die het onder beheer hadden tot de confiscatie in 1837. Het dennenbos werd daarna toegekend aan een speculant, die het spoedig aan een groep buitenlandse investeerders schonk. Aanvankelijk was het een vriendengroep die het dennenbos kocht maar uiteindelijk organiseerden ze zich onder de naam ‘Sociedad Anónima Belga de los Pinares de El Paular’. Het gaat dus om een groep personen van Belgische komaf die het bos in eerste instantie gebruikten om hout te verkopen.

De ‘Pinar de los Belgas’ heet officieel ‘Monte Cabeza de Hierro’ maar de Belgische naam wordt meer gebruikt en betekent dus zoiets als het ‘Dennenbos van de Belgen’. Het wordt beschouwd als een van de beste grove dennenbossen op het Iberisch schiereiland met een buitengewone biodiversiteit die meer dan zevenhonderd soorten planten en honderd soorten broedvogels omvat. In de Pinar de los Belgas staan meer dan één miljoen bomen wat het bos een ecologisch juweel maakt. Op het gebied van fauna valt vooral een van de belangrijkste kolonies zwarte gieren op. In 1984 waren er 18 zwarte gier-nesten maar in 1999 had het natuurpark 57 gier-nesten. Wilde zwijnen en reeën zijn de meest herkenbare wildsoorten. 

Maar na 180 jaar ononderbroken economische activiteit en verantwoord beheer van het natuurgebied wordt het volgens de ‘Sociedad Anónima Belga de los Pinares de El Paular’ tijd dat het natuurgebied op de best mogelijke manier beheerd wordt en dat is mogelijk door het Organismo Autónomo Parques Nacionales. Men erkent het werk van zes generaties Belgische en Spaanse managers en arbeiders die via een rationeel gebruik van de bomen de ecologische waarden wisten te behouden terwijl er ook een economische ontwikkeling mogelijk was. Lees HIER meer over het natuurgebied Pinar de los Belgas.