MADRID – Het thuiswerken was even heel modern in Spanje tijdens de hoogtijdagen van de corona-pandemie. Nu het weer mogelijk is om overal te werken zonder de corona-restricties, is het aantal thuiswerkers enorm gedaald in Spanje. Op onderstaande kaart van Europa staan de percentages thuiswerkers per land vermeld waarop te zien is dat Spanje niet bij de laagste groep hoort maar ook zeker niet bij de hoogste.
Er was een tijd niet zo heel erg lang geleden dat het thuiswerken of ‘teletrabajar’ de norm was om niet besmet te raken op de je werkplek. Miljoenen werknemers konden plots thuis op de bank werken en het leek een nieuwe trend in Spanje maar daar is amper twee jaar na invoering niets meer van te merken. In oktober 2020 kwam er zelfs een nieuwe thuiswerken-wet om de thuiswerkers beter te beschermen maar ook dat mocht er niet voor zorgen dat het aantal thuiswerkers is blijven stijgen.
Maar de corona-restricties vielen weg, het mondkapje mocht af en de anderhalve meter maatschappij bestond plotsklaps niet meer. Werknemers werden verzocht weer terug te keren naar hun werkplek terwijl andere werknemers deels thuis en deels op kantoor mogen werken. Maar wat is er overgebleven van het thuiswerken in Spanje? Op onderstaande kaart is dat te zien.
Volgens deze Landgeist-kaart van Europa die gebaseerd is op de cijfers van Eurostat, werkt in Spanje van alle werknemers tussen 20 en 64 jaar nog maar 9,6% van huis uit. Dat is een groot verschil met Nederland waar dat percentage 24% is of België waar dat percentage nog hoger is met 26,4%.
Het hoogste percentage thuiswerkers is te vinden in Ierland met 33% gevolgd door Luxemburg met 28,4% en Zweden met 27,7%. Het laagste percentage thuiswerkers is te vinden in Roemenië met 2,4%, Bulgarije met 2,8% en Hongarije met 4,6%. In Italië is het percentage thuiswerkers met 8,3% lager dan in Spanje, net zoals Griekenland waar dat 6,7% is. In Spanje’s buurlanden Portugal en Frankrijk is dat weer hoger met respectievelijk 14,5% en 17,3%.