Een vraag die veel Nederlanders en Belgen bezighoudt, is of het leven in Spanje duurder of goedkoper is dan in hun eigen land. Een recent onderzoek van Visual Capitalist laat zien welke Europese landen de hoogste en laagste kosten hebben. Maar hoe verhouden Nederland, België en uiteraard Spanje zich daartoe?
Tegenwoordig is het kiezen van een land om in te wonen belangrijker dan ooit. De levensonderhoudskosten, die per regio en land kunnen verschillen, zijn hierbij essentieel. Hieronder zie je een afbeelding met de duurste en goedkoopste Europese landen om te leven, rekening houdend met de levensstandaard en inkomensniveaus.
De grafiek hieronder vergelijkt de prijsverschillen tussen de EU-landen met het gemiddelde van de EU, op basis van gegevens van Eurostat. De landen in donkerblauw hebben de laagste relatieve prijzen, terwijl de landen in lichtblauw de hoogste relatieve prijzen hebben.
Luxemburg heeft de hoogste prijzen van alle EU-landen, zo’n 52% boven het EU-gemiddelde. Vooral het onderwijs is hier prijziger dan ergens anders in de EU, met maar liefst 276% boven het gemiddelde. Gelukkig zijn de lonen ook het hoogst in Europa, wat helpt om deze kosten te verlichten.
Aan de andere kant van Luxemburg ligt Roemenië, waar de prijzen het laagst zijn, maar liefst 46% onder het EU-gemiddelde. De gezondheidskosten in het land zijn 70% lager dan gemiddeld, terwijl de onderwijskosten zelfs 62% onder het gemiddelde liggen. Desondanks heeft Roemenië ook het op één na laagste netto-inkomen met slechts 6568 euro.
Als we naar de volledige lijst van EU-landen kijken, zien we dat de prijzen meestal hoger zijn in de westelijke landen, waar het levensniveau en de inkomens ook hoger zijn, vergeleken met de Oost-Europese landen. Daarnaast zijn er ook verschillen tussen het noorden en het zuiden: landen zoals Ierland (+45%), Denemarken (+43%), Nederland (+22%), België (+18%) of Duitsland (+10%) hebben hogere prijzen, terwijl Portugal (-14%), Spanje (-6%) en Italië (-1%) lagere prijzen hebben.