16 januari is ook in Spanje Internationale krokettendag

16 januari is ook in Spanje Internationale krokettendag
Beeld: via canva.com

16 januari is ook in Spanje Internationale krokettendag

Elk jaar op 16 januari viert men de Internationale dag van de kroket ofwel Internationale krokettendag. Terwijl je in Nederland bij het woord kroket meestal denkt aan de traditionele vleeskroket met rund- of kalfsvlees, spreek je in België vaak over de aardappelkroket. Ook in Spanje zijn er veel verschillende kroketten te vinden en ook in Spanje staat men stil bij deze Internationale krokettendag.

De kroket is niet iets typisch Nederlands of Belgisch, maar is gerecht dat internationaal bekend is. Daarom viert men elke 16 januari de Internationale krokettendag (Día Internacional de la Croqueta), niet te verwarren met 9 oktober wat de Nationale Krokettendag is in Nederland (je moet het maar weten).

In Nederland spreekt men altijd over de Nederlandse kroket als men het over de traditionele vleeskroket heeft, maar oorspronkelijk komt deze uit Frankrijk waar al in 1705 werd gesproken over de kroket. De oudste Nederlandse recepten voor kroketten dateren uit 1830.

Spanje

Daar waar men in Nederland op veel plaatsen een kroketje uit de muur kan trekken is dat in Spanje niet het geval en worden de ‘croquetas’ vaak (maar niet altijd) als tapa gegeten in een bar of als een voorafje in een restaurant. In Spanje is de vleeskroket of aardappelkroket ook niet aanwezig, maar spreekt men wel over andere soorten kroketten zoals de croqueta (spreek uit als ‘kroo-KEH-ta’) de jamón, een van de bekendste in Spanje. Naast de ibericoham-kroketten staan op het menu ook vaak de kroketten gemaakt met spinazie (espinacas), kaas (queso), gambas (garnalen), kabeljauw (bacalao), paddestoelen (boletus), champignons (setas), Spaanse worst (chorizo), kip (pollo) etc.

Favoriete kroketten in Spanje

  1. Jamón ibérico (65 %): De kroketten met Iberische ham blijven de onbetwiste favorieten, goed voor 65% van het verbruik in Spanje. Deze kroketten zijn een klassieke keuze in bars, restaurants en huishoudens, en staan ​​bekend om hun intense smaak en onmiskenbare textuur.
  2. Paddenstoelen (11 %): De kroketten met paddenstoelen, meestal met boletus of champignons, staan ​​op de tweede plaats. Deze variëteit staat al jaren in de top 3 van nationale voorkeuren en biedt een heerlijke en iets meer verfijnde optie.
  3. Vis (7 %): Op de derde plaats vinden we kroketten met vis, met kabeljauw als hoofdrolspeler. Dit type kroket heeft zijn populariteit behouden en is een veelgebruikte keuze in zowel 2023 als in voorgaande jaren.
  4. Kaas (4,5 %): De kroketten met kaas, met hun romige en onderscheidende smaak, zijn ook zeer gewaardeerd.
  5. Vlees (4 %): De varianten met vlees, waaronder kip, gekookt vlees en andere vleessoorten, bieden een troostende en vertrouwde smaak.
  6. Zeevruchten (3,7 %): De kroketten met zeevruchten, met ingrediënten zoals garnalen of inktvis, zijn een andere populaire optie.
  7. Groenten (3 %): Voor degenen die liever lichtere opties hebben, zijn de kroketten met groenten een heerlijk alternatief.
  8. Overige variëteiten (2 %): Deze categorie omvat innovatieve smaken en unieke combinaties die steeds populairder worden.

Ingrediënten

De basis van de kroketten in Spanje is meestal bechamelsaus die als dikke saus vermengd wordt met de ingrediënten zoals hamblokjes, groente, vis of kip. Overigens wordt soms aardappelpuree gebruikt in plaats van bechamel, afhankelijk van de kok.

Daarna wordt de vorm gemaakt welke rond (redondela), vierkant (cuadrada) of ovaal (ovalada) als de vorm van de Nederlandse kroket kan zijn. Zeker bij de ‘croquetas caseras’ of huisgemaakte kroketten kunnen de vormen verschillend zijn. Als het om diepgevroren kroketten gaat zijn deze meestal ovaal van vorm.

Nadat de vorm is gemaakt (handmatig, met twee lepels of met een machine) wordt deze door bloem (harina) en een losgeklopt ei (huevo batido) gehaald en daarna voorzien van broodkruim (pan rallado) of panko.

Meestal wordt de kroket in Spanje in een dikke laag warme (175 graden) olijfolie (aceite de oliva) of zonnebloemolie (aceite de girasol) in een koekenpan of speciale frituurpan gefrituurd. Naast de olijfolie en zonnebloemolie zweren sommige krokettenmakers bij de olie van mais wat ten goede komt aan de smaak van de kroket.

De Spaanse ‘croquetas’ kunnen dus gezien worden als de broers en zussen van de Nederlandse/Belgische kroketten en bitterballen, maar de Spaanse kroketten zijn wat betreft de ingrediënten vaak niet te vergelijken.

Ga naar de inhoud