Ryanair heeft de Spaanse regering opgeroepen om het monopolie van de luchthavenbeheerder Aena te doorbreken en de autonome regio’s de mogelijkheid te geven hun luchthavens zelfstandig te beheren. Volgens de luchtvaartmaatschappij zou dit leiden tot een toename van het verkeer, toerisme en werkgelegenheid.
Deze oproep komt na de recente aankondiging van Ryanair om het aantal stoelen voor de komende zomer met 800.000 te verminderen op regionale luchthavens in Spanje. De maatschappij stelt dat de huidige stimuleringsplannen van Aena ineffectief zijn en dat regionale luchthavens onderbenut blijven.
Aena reageerde op de kritiek door te stellen dat hun tarieven tot de laagste van Europa behoren en beschuldigde Ryanair ervan druk uit te oefenen op de autoriteiten. Ryanair betwist deze bewering en stelt dat de luchthavenkosten in bijvoorbeeld Valladolid aanzienlijk hoger zijn dan die van vergelijkbare luchthavens in Italië of Polen, waar de maatschappij wel groeit.
Daarnaast benadrukt Ryanair dat het huidige tariefbevriezingsbeleid voor 2025 alleen is gehandhaafd dankzij ingrijpen van de toezichthouder, maar dat de tarieven nog steeds hoger zijn dan vastgesteld door de Dirección General de Aviación Civil in 2021.
In reactie op de plannen van Ryanair heeft Aena aangegeven dat de luchtvaartmaatschappij haar activiteiten in grotere, toeristische luchthavens met hogere tarieven zal uitbreiden, terwijl ze zich terugtrekt uit regionale luchthavens met lagere tarieven.
De discussie tussen Ryanair en Aena benadrukt de bredere kwestie van luchthavenbeheer in Spanje en de rol van regionale overheden. Terwijl Ryanair pleit voor decentralisatie om efficiëntie en groei te bevorderen, verdedigt Aena haar huidige beleid en tarievenstructuur. De uitkomst van dit debat kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van het Spaanse luchtverkeer en de regionale economieën.
Samenvatting van de tekst van Aena die HIER te lezen is in het Spaans:
Aena heeft gereageerd op recente uitspraken van Ryanair over hun operaties in Spanje. Ze benadrukken dat Ryanair investeert in vliegtuigen, voornamelijk van Boeing, en niet in Europese luchthavens. De investeringen in Spaanse luchthavens worden door Aena zelf gedaan. Aena stelt dat hun luchthavenheffingen en commerciële incentives openbaar en transparant zijn, en dat deze informatie gemakkelijk toegankelijk is. De tarieven worden bepaald volgens de Spaanse wet en onder toezicht van de Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC).
Aena wijst erop dat ze meer dan 150 luchtvaartmaatschappijen faciliteren, wat blijkt uit opeenvolgende recordjaren in het luchtverkeer in 2023 en 2024, inclusief voor Ryanair. In oktober 2024 introduceerde Aena een nieuw commercieel incentiveprogramma voor 17 regionale luchthavens met minder dan drie miljoen passagiers per jaar, die hun pre-pandemische verkeersniveaus nog niet hadden bereikt. Dit omvatte een korting van 100% op bepaalde luchthavenheffingen voor extra passagiers ten opzichte van het overeenkomstige seizoen in 2023. Dit kwam bovenop een bestaand incentiveprogramma voor 2024-2026, dat een volledige korting biedt op passagiersheffingen voor alle extra passagiers per luchtvaartmaatschappij ten opzichte van 2023.
Aena benadrukt dat deze incentives de effectieve luchthavenheffingen voor luchtvaartmaatschappijen op regionale luchthavens verlagen tot ongeveer 2 euro per passagier. Ze stellen dat Ryanair’s publieke druk bedoeld is om gratis gebruik te maken van Spaanse luchthavens, wat de financiële levensvatbaarheid van het Spaanse luchthavensysteem zou ondermijnen. Aena bevestigt haar inzet om samen te werken met lokale en nationale autoriteiten om de luchtconnectiviteit in de getroffen regio’s te waarborgen.