laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
recepten
spanjespecials
spanjeverhalen
canarias
balearen
valencia regio
andalusië
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
spanjeverhalen
spanjerecepten
spanjespecials
canarische eilanden
balearen
andalusië
valencia regio
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
het weer in spanje
aanmelden nieuwsbrief
kopje koffie schenken
contact
over ons
sitemap

Spanje streeft naar goede relatie met Trump ondanks ideologische verschillen

beeld: The White House / 2019

Spanje streeft naar goede relatie met Trump ondanks ideologische verschillen

rubrieken:

De terugkeer van Donald Trump naar het Witte Huis als president van de Verenigde Staten zorgt voor een diplomatiek moeilijke situatie voor Spanje. Ondanks duidelijke ideologische verschillen benadrukt de Spaanse regering onder leiding van premier Pedro Sánchez het belang van een goede relatie met de nieuwe Amerikaanse administratie.

Tijdens zijn eerste termijn als president hanteerde Trump handelsmaatregelen die een negatieve impact hadden op de Spaanse economie. Meer dan honderd Spaanse producten, waaronder olijfolie, wijn en Iberische ham, werden destijds getroffen door hoge Amerikaanse importtarieven. Het vermijden van dergelijke maatregelen staat nu hoog op de agenda van Spanje.

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken is het cruciaal om de banden met de VS te versterken, ondanks de ideologische kloof. Hij waarschuwde echter ook voor een “reactionaire golf” die volgens hem een bedreiging vormt voor de democratie in Europa. Tijdens een recent interview benadrukte hij dat Spanje en Europa een verenigd front moeten vormen om de democratische waarden te beschermen tegen mogelijke druk van buitenaf.

Op economisch vlak heeft de Spaanse regering duidelijk gemaakt dat het willen verbeteren van de trans-Atlantische relatie prioriteit heeft. De minister van Economie verklaarde in Brussel dat Spanje zal pleiten voor sterkere samenwerking met de VS, zowel op het gebied van handel als investeringen. Hij benadrukte dat Europa zijn eigen koers moet blijven varen en niet volledig afhankelijk mag zijn van de Amerikaanse politiek.

Daarnaast vormt de samenwerking binnen de NAVO een belangrijk discussiepunt. Trump heeft in het verleden Europese landen onder druk gezet om hun defensie-uitgaven te verhogen tot vier procent van het BBP, een eis die destijds tot spanningen leidde. Spanje blijft zich echter houden aan de eerder overeengekomen doelstelling van twee procent en benadrukt dat dergelijke beslissingen gezamenlijk binnen de NAVO worden genomen.

Ondanks de politieke verschillen streeft Spanje naar een constructieve samenwerking met Trump’s nieuwe regering. Premier Sánchez benadrukte tijdens een recent evenement over kunstmatige intelligentie dat de democratie in Europa stevig verdedigd moet worden. “Democratie is geen tuit of een euro, het is een stem per persoon,” stelde Sánchez. Hij riep Europese leiders op om hun invloed te gebruiken om waarden als vrijheid en gelijkheid te beschermen.

Ook de Europese Unie kijkt met een pragmatische blik naar de nieuwe Amerikaanse regering. Teresa Ribera, de nieuwe vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Transitie naar een Duurzame Economie, benadrukte het belang van samenwerking en vermijding van confrontaties. Volgens haar is een vreedzame relatie met de VS van groot belang voor zowel Europa als de wereldorde.

Op de dag van zijn inauguratie arriveerde Trump samen met zijn vrouw Melania in Washington, waar hij enkele uren later officieel werd ingezworen als 47e president van de Verenigde Staten. Spanje kijkt nu met een mengeling van hoop en voorzichtigheid naar de komende jaren onder zijn leiderschap, waarin veel op het spel staat voor de bilaterale betrekkingen.