In Spanje is een onderzoek gestart naar meldingen dat oncologen in privéziekenhuizen worden beïnvloed om goedkopere kankerbehandelingen voor te schrijven in plaats van duurdere medicijnen die mogelijk beter werken. Dit zou gebeuren om kosten te besparen.
Het bedrijf Atrys Health-Bienzobas zou artsen die werken voor zorgverzekeraars zoals DKV, Sanitas, Adeslas en Cigna onder druk zetten. Voordat een oncoloog een dure behandeling mag geven, moet hij of zij toestemming vragen aan een extern adviseur. Vaak worden deze aanvragen afgewezen, waardoor patiënten goedkopere behandelingen krijgen die mogelijk minder effectief zijn.
De Spaanse Maatschappij voor Medische Oncologie (SEOM) vindt dit zorgwekkend en wil onderzoeken hoe groot dit probleem is. Volgens hen is het niet eerlijk dat artsen beperkt worden in hun keuzes en patiënten niet altijd de beste zorg krijgen. De Spaanse minister van Volksgezondheid, Mónica García, heeft hier kritiek op en zegt dat gezondheidszorg niet om geld zou moeten draaien.
Deze situatie zorgt voor veel discussie in Spanje. Mensen vragen zich af of zorgverzekeraars te veel invloed hebben op medische beslissingen. Sommige deskundigen zeggen dat er strengere regels moeten komen om te zorgen dat dokters de beste zorg kunnen bieden zonder commerciële druk.