Koffie wordt duurder maar ook minder lekker in Spanje

Koffie wordt duurder maar ook minder lekker in Spanje
beeld: Freepik
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Het is een feit, de koffie zoals we die kennen is niet alleen duurder geworden maar blijkt ook nog eens minder lekker te zijn. De grootste koffieproducent ter wereld is Brazilië waar de koffieproducenten met drie problemen te maken hebben: het klimaat, de pandemie en transportproblemen. Doordat er minder koffie is zijn de prijzen van de arabica koffie ook hoger geworden.

Vanwege gebrek aan regen is er minder productie van de arabica bonen in Brazilië, het grootste koffiebonen producerende land ter wereld. Vanwege de slechte oogst in 2021 wordt de koffie in 2022 en 2023 duurder. Maar de prijsstijgingen zijn al eerder begonnen.

In 2021 worden er bijna 47 miljoen zakken koffie (van elk 60 kilo) verwacht in Brazilië wat 25,7% minder is dan in 2020 toen er een record van 63 miljoen zakken koffie werd geoogst. Ook is de productie minder omdat er 1,8 miljoen hectare landbouwgrond bestemd voor de koffieteelt beschikbaar is wat 4,4% minder is dan voorheen.

In 2001 bereikte de koffiebonen prijs een dieptepunt maar sindsdien zijn de prijzen 370 procent hoger geworden. Sinds begin 2021 zijn de prijzen ook weer 70 procent hoger geworden want koffieproducenten betalen nu 1,80 euro (2,09 dollar) voor 454 gram koffie. De meest gebruikte variant is Robusta en die is nu 50 procent duurder dan begin 2021.

Vanwege weinig regen en een koude winter in Brazilië konden planten niet groeien of stierven ze vanwege de kou. Aangezien de koffieboom circa zeven jaar nodig heeft om volledig tot bloei te komen, lijkt het erop dat de koffieoogst voor meerdere jaren verloren is gegaan. In Brazilië wordt gesproken over de slechtste Brazilië oogst van de afgelopen twaalf jaar.

Wetenschappers waarschuwden in 2019 al voor het uitsterven van de arabica koffieboom wat zou kunnen betekenen dat tegen het jaar 2080 er geen arabica koffie meer te drinken zal zijn. Daarbij wordt de klimaatverandering erbij gehaald omdat de opwarming van de aarde zorgt voor minder landbouwgrond.

Uiteraard zijn er nog andere koffieplanten maar de kwaliteit daarvan is niet te vergelijken met de arabica koffie en dus wordt de kwaliteit van de koffie die we zullen drinken ook slechter.

Naast de klimaatverandering is ook het transport per container een probleem geworden. Het containertransport is veel duurder geworden met verschillen van 2.000 naar 15.000 euro per container. En die prijsstijging heeft natuurlijk ook een effect op de consumentenprijs van de koffie.