Ondanks dat Goya afgelopen vrijdag op RTVE niet verkozen werd tot grootste Spanjaard van de geschiedenis, blijft zijn erfenis harten en geesten beroeren. De inwoners van zijn geboortedorp Fuendetodos (Aragón) reizen binnenkort naar Brussel om de EU te overtuigen van zijn belang.
De onsterfelijke Spaanse kunstenaar Francisco Goya houdt de 50 inwoners van zijn geboortedorp Fuendetodos al een tijdje in beweging. Afgelopen vrijdagavond schopte Goya het tot in de finale van het RTVE-programma ‘El Mejor de la Historia’, ‘de beste ooit’. De inwoners van Fuendetodos mobiliseerden massaal vrienden en kennissen om via WhatsApp mee voor hun schilder te stemmen. De tegenstander? Niemand minder dan de Andalusische dichter Federico García Lorca.
En helaas. Lorca klopte Goya uiteindelijk met bijna 63% van de stemmen. Maar daar hield het niet op voor de inwoners van Fuendetodo. Op 18 maart reizen zij namelijk gratis naar Brussel, dankzij het initiatief van een Europees afgevaardigde van Ciudadanos (de partij die ook in Fuendetodos aan de macht is).
De delegatie van Fuendetodos zal in gesprek gaan met verschillende Europese instanties. Doel van die reis? Het onafgewerkte museum voor gravure van het dorp nieuw leven in te blazen. Dat project, bestaande uit 16 delen met een totale oppervlakte van 5.200 vierkante meter, bleef na de crisis van 2008 half afgewerkt achter.
De delegatie wil de EU ervan overtuigen dat het museum jongeren van over heel Europa kan aantrekken om zich net als Goya te verdiepen in de kunst van de gravure. In 2023 ontving het dorp al 4.500 Franse en Spaanse jongeren voor dergelijke workshops. “Hopelijk kunnen we er ooit dagelijks 60 ontvangen en het aantal optrekken tot 9.000. Zo verzekeren we de toekomst van Fuendetodos”, klinkt het bij het gemeentebestuur.