De verborgen gevaren van openbare wifi tijdens een vakantie in Spanje

De verborgen gevaren van openbare wifi tijdens een vakantie in Spanje
Beeld: via canva.com

De verborgen gevaren van openbare wifi tijdens een vakantie in Spanje

Tegenwoordig streven we er constant naar om verbonden te zijn met het internet, zelfs wanneer we op vakantie zijn of onderweg. Gratis openbare wifi-netwerken zijn tegenwoordig overal te vinden, van cafés tot luchthavens, en het is verleidelijk om er gebruik van te maken. Echter, deze gemakkelijke toegang tot het internet brengt risico’s met zich mee die vaak over het hoofd worden gezien.

Hoewel roaming in de EU gratis is, lijkt openbare wifi een zegen en voor velen de enige oplossing om met internet te verbinden, vooral wanneer je op vakantie bent of onderweg en snel even je e-mail wilt checken of een bericht wilt sturen. Maar achter dit ogenschijnlijke gemak schuilen serieuze veiligheidsrisico’s die je digitale leven in gevaar kunnen brengen.

Het gevaar van openbare netwerken is dat hackers je communicatie kunnen onderscheppen. Het is alsof iedereen in een drukke ruimte kan meeluisteren. Met speciale software kunnen cybercriminelen in het netwerk inbreken en je gegevens bekijken. Dit betekent dat als je inlogt op e-mail, sociale media of online bankieren, een hacker toegang kan krijgen tot deze informatie. Het risico gaat verder dan privéberichten; creditcardnummers, inloggegevens en wachtwoorden kunnen worden gestolen voor identiteitsfraude.

Hackers op openbare wifi kunnen naast gegevens stelen ook malware op je apparaat zetten zonder dat je het merkt. Dit kan leiden tot schade zoals diefstal van gegevens, overname van je apparaat voor kwaadaardige doeleinden of zelfs ransomware waarbij bestanden worden versleuteld en losgeld wordt geëist.

Een vaak vergeten risico is het delen van bestanden op Mac en Windows computers. Als dit aan staat op een openbaar netwerk, kunnen anderen toegang krijgen tot je bestanden. Dit kan leiden tot lekken van persoonlijke of bedrijfsgevoelige informatie. Gebruikers realiseren zich dit vaak pas als het te laat is.

Hackers kunnen met een ‘man-in-the-middle’ aanval tussen jou en het wifinetwerk gaan zitten om je internetverkeer te onderscheppen en manipuleren. Zo kunnen ze je gegevens stelen of je naar valse websites leiden om inloggegevens te achterhalen.

Toch op publieke wifi?

Hoewel de risico’s van openbare wifi aanzienlijk zijn, begrijpen we dat er situaties kunnen zijn waarin je er toch gebruik van moet maken. Misschien heb je geen goed 4G/5G-bereik voor roaming of ben je in het buitenland waar datakosten hoog zijn. In deze gevallen is het cruciaal om extra voorzorgsmaatregelen te nemen om je online veiligheid te waarborgen.

Een van de effectiefste manieren om jezelf te beschermen op openbare wifi is het gebruik van een VPN (Virtual Private Network). Een VPN creëert een beveiligde, gecodeerde tunnel voor al je internetverkeer, waardoor het voor hackers vrijwel onmogelijk wordt om je gegevens te onderscheppen.

Gebruik een VPN voor privacy en beveiliging. Het versleutelt je verkeer en verbergt je IP-adres. Kies een betrouwbare betaalde dienst voor optimale bescherming en snelheid. Activeer de VPN vóór verbinding met openbare wifi.

Gebruik openbare wifi zonder VPN alleen voor neutrale websites waar je niet hoeft in te loggen of gevoelige transacties uit te voeren, zoals nieuwssites, weersvoorspellingen, verkeersinformatie of zoekmachines. Doe geen internetbankieren, online winkelen of inloggen met DigiD op onbeveiligde netwerken om het risico van gevoelige informatie te vermijden.

Een belangrijke stap voor veilig browsen op openbare wifi is controleren of websites HTTPS gebruiken. HTTPS zorgt voor versleutelde verbinding tussen browser en website. Let op slotje in adresbalk en ‘https//’ in URL. Moderne browsers waarschuwen bij onbeveiligde websites. Voer geen persoonlijke gegevens in op sites zonder HTTPS.

Check eerst of een openbaar wifinetwerk echt is voordat je verbindt. Vraag bij twijfel aan een medewerker. Criminelen maken soms nepnetwerken die lijken op echte netwerken. Let op kleine verschillen in de naam. Veiligheid gaat boven alles.

Veel apparaten verbinden automatisch met bekende netwerken, maar dit kan gevaarlijk zijn. Schakel deze functie uit en maak handmatig verbinding. Vergeet openbare netwerken na gebruik om onbedoelde verbinding te voorkomen.

Houd je besturingssysteem en beveiligingssoftware up-to-date om je apparaten te beschermen, waar je ook online gaat. Installeer de nieuwste updates en gebruik betrouwbare antivirus- en antimalwaresoftware. Stel automatische updates in voor de nieuwste beveiligingspatches.