Alles wat je moet weten over fuet en de witte huid eromheen

Alles wat je moet weten over fuet en de witte huid eromheen
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Fuet, salchichón, chorizo, lomo… In Spanje hebben ze het geluk dat ze kunnen genieten van worst van absoluut topkwaliteit. Elke gelegenheid is goed om een bord klaar te maken met de favorieten, waaronder zeker fuet. Maar wat is toch die witte laag om de fuet en andere worsten, en kun je dat wel eten?

Wat betreft het eten van gedroogde worst zijn er twee types: degenen die de witte laag verwijderen, omdat ze de witte laag eromheen niet willen eten, en degenen voor wie dat geen enkel probleem is. Maar weten we eigenlijk wat die witte laag om onze fuet, salchichón en andere worsten nu precies is?

Het lijkt op meel of een soort wit poeder dat de huid van de worst bedekt, maar niets is minder waar. Deze witte laag wordt “velo blanco” genoemd en is een soort schimmel dat de fuet, salchichón en andere worsten beschermt. Deze schimmel is zelfs noodzakelijk om het vlees van de worst in perfecte staat te houden, omdat het als een harnas fungeert dat voorkomt dat andere soorten schimmels of stoffen binnendringen die de worst kunnen bederven en gevaarlijk kunnen zijn om te consumeren.

Hoe ontstaat de witte laag?

Eigenlijk wordt de schimmel die de fuet en andere worsten bedekt gecreëerd tijdens het productieproces. De producent strooit schimmelsporen over de worsten, zodat ze kunnen groeien en het voedsel beschermen tegen andere, niet-eetbare schimmels. Bovendien zorgen de schimmels, die geproduceerd worden door de bacteriën Penicillium nalgiovense en Penicillium chrysogenum, er niet alleen voor dat de worst in goede staat blijft, maar ze zijn ook verantwoordelijk voor de typische geur van fuet en salchichón.

Tijdens het droogproces van de worst worden de worsten regelmatig gewassen met een oplossing die de sporen van deze specifieke schimmelsoorten bevat. Wanneer de omstandigheden ideaal zijn wat betreft temperatuur en vochtigheid, zullen deze schimmels gaan groeien op de huid van de worst. Zo vormt zich als vanzelf een beschermende witte laag.

De schimmels Penicillium nalgiovense en Penicillium chrysogenum produceren stoffen die de groei van andere schimmels en bacteriën remmen. Daarnaast dragen ze bij aan de typische smaak en textuur van deze gedroogde worsten. Ze worden dus met een goede reden gebruikt.

Kan de witte laag veilig gegeten worden?

Dit is een vraag die veel mensen zich stellen en gelukkig is het antwoord geruststellend: de witte laag van deze worsten kan zonder enig probleem gegeten worden. Het is volledig eetbaar, dus of je het opeet of verwijderd is puur een kwestie van persoonlijke smaakvoorkeur. Sommigen vinden het lekker om de krokante structuur toe te voegen, terwijl anderen de licht zoete smaak liever vermijden. In ieder geval is belangrijk om te weten dat de witte laag die deze worsten bedekt volledig normaal en eetbaar is, en geen indicatie dat het product slecht is, integendeel zelfs! Daarnaast is het goed om te benadrukken dat fuet, salchichón en andere worsten geschikt zijn voor mensen met glutenallergie, omdat de witte laag geen enkele vorm van meel bevat.

Tekenen dat de worst slecht is geworden?

Hoewel de witte laag die de fuet en andere worsten beschermt tegen andere bacteriën normaal en eetbaar is, betekent dat niet dat deze worsten nooit slecht kunnen worden. Integendeel, ze bederven snel zodra ze geopend zijn. Het meest opvallende teken dat de worst niet meer gegeten kan worden en in de vuilnisbak moet, is de aanwezigheid van andere schimmels in het product. Dit is vooral zichtbaar in het vlees dat bloot komt te liggen nadat de fuet is doorgesneden.

En nee, je kunt niet gewoon het stuk worst wegsnijden waar schimmel op zit en de rest probleemloos opeten. Als deze schimmel, die schadelijk kan zijn voor de gezondheid, eenmaal is verschenen, is de kans groot dat het zich al over de rest van de worst heeft verspreid, ook al is dat niet zichtbaar. Het beste is, hoe pijnlijk ook, om de hele worst weg te gooien en een nieuwe te kopen en op te eten binnen de termijn die op het etiket staat nadat hij is geopend.

Om ervoor te zorgen dat je worsten vers blijven, bewaar ze in de koelkast en zorg dat ze goed verpakt zijn. Eet worsten ook binnen de termijn die op de verpakking staat en ruik altijd even aan de worst voordat je hem opent. Dan kun je bedorven worst hopelijk op tijd opmerken.