Carmen is de meest favoriete opera van velen en waarschijnlijk ook de meest bekende. De Nationale Opera brengt in Nederland in september 2022 een uitvoering met een enorme cast en jij kunt meedoen als figurant! Om mee te kunnen doen moet je wel de hele zomer beschikbaar zijn voor toneelrepetities en daarna in september voor de uiteindelijke voorstellingen en je moet je vóór 24 juni al opgeven. Het glossy Spanje magazine ESPANJE! legt uit. Lees onderaan dit artikel hoe jij kaartjes kunt winnen!
Wie kent Carmen niet? Al was het maar vanwege de champagne scene bij de Formule I. Of anders kun je misschien het wijsje van Toreador meeneuriën, omdat je als kind twee pond bananen, bananen zijn gezond zong. Maar Carmen is natuurlijk ook bekend vanwege het drama van de Andalusische zigeunerin die met haar charmes de mannen om haar heen in het ongeluk stort.
De Nationale Opera herneemt in augustus en september de populaire opera Carmen in de veelgeprezen enscenering van Robert Carsen. Voor deze productie zoeken ze veel, héél veel vrijwilligers; zo’n 400 vanaf de leeftijd van 18 jaar (m/v/x). Zij zullen vanaf een tribune op het toneel in de slotscène van de opera getuige zijn van Carmens noodlottige einde.
ACTIE: Heb jij onze speciale lezerskorting-actie voor ESPANJE! al gelezen? Bestel je de nieuwe editie van het glossy magazine namelijk vóór 24 juni, dan betaal je geen portokosten en ligt ESPANJE! begin juli op jouw deurmat. Je betaalt dan niet de winkelprijs van 6,99 euro maar de speciale SpanjeVandaag prijs van 5,99 euro. KLIK HIER voor alle details.
Meedoen als figurant
Voor liefhebbers van opera en theater is dit een prachtige gelegenheid om daar zelf een rol in te spelen en tegelijkertijd achter de schermen te kunnen zien hoe zo’n megaproductie tot stand komt. Je kunt je tot vrijdag 24 juni 2022 aanmelden voor deze nieuwe theater belevenis, vanaf het toneel!
Wat zijn de vereisten?
Om mee te doen moet je ten eerste beschikbaar zijn op de volgende data:
Voorbereiding
- Zaterdag 25 juni v.a. 12.00 uur | eerste oriëntatie op het toneel
- Zaterdag 20 augustus v.a. 12.00 uur | eerste toneelrepetitie met solisten
- Maandag 22 augustus v.a. 18.00 uur | toneelrepetitie met koor
- Woensdag 24 augustus v.a. 12.00 uur | piano voorgenerale op het toneel met koor en solisten
- Maandag 29 augustus v.a. 17.00 uur | orkesttoneel repetitie met koor, orkest en solisten
- Woensdag 31 augustus v.a. 16.00 uur | generale repetitie
Voorstellingen
- Zaterdag 3 september | première | aanwezig v.a. 20.30 uur
- Woensdag 7 september | voorstelling | aanwezig v.a. 20.30 uur
- Vrijdag 9 september | voorstelling | aanwezig v.a. 20.30 uur
- Maandag 12 september | voorstelling | aanwezig v.a. 20.30 uur
- Woensdag 14 september | voorstelling | aanwezig v.a. 20.30 uur
- Zondag 18 september | matinee | aanwezig v.a. 15.30 uur
- Dinsdag 20 september | voorstelling | aanwezig v.a. 20.30 uur
- Donderdag 22 september | voorstelling | aanwezig v.a. 20.30 uur
Ben je 18 jaar of ouder, beschikbaar op alle repetitie- en voorstellingsdata, woon je in Amsterdam of omgeving, kun je trappen lopen en is het geen probleem voor je om in relatieve duisternis te bewegen, meld je dan direct aan via onderstaande link.
Waar gaat Carmen over?
Carmen is een must voor iedereen die van Spanje houdt. Het boek waar de opera van de Fransman Georges Bizet op gebaseerd is, schreef zijn landgenoot Prosper Mérimeé in 1845, na lange omzwervingen door Spanje. In 1829 trok hij de Pyreneeën over om het land op zijn dooie akkertje te ontdekken: hij bracht uren door in het Madrileense Prado, bestudeerde de moorse architectuur in Sevilla en Córdoba, bezocht stierengevechten en ontmoette de graaf en gravin van Montijo. De gravin vertelde hem het verhaal over het zigeunermeisje dat werd neergestoken door een soldaat die verliefd op haar was. Ook Mérimées hoofd sloeg op hol. Hij scheef meteen na terugkeer in Frankrijk over haar, en zou 15 jaar later een novelle over haar uitgeven. Bizet nam Mérimeés verhaal 30 jaar later flink onder handen. Prostitutie, grove berovingen en zelfs het vermeende huwelijk van Carmen met een bandiet zijn geschrapt. Het meisje Micaëla, door Bizets librettisten bedacht als brave tegenhangster van Carmen, bestaat niet eens bij Mérimée.
De opera begint met de scène waarin Micaëla een brief komt brengen aan Don José. Hun ouders willen graag dat hij met de kuise Micaëla trouwt. En Don José heeft daar wel oren naar, tot hij verleid wordt door de sensuele Carmen, die hij moet bewaken maar laat gaan, waardoor hij zelf de bak indraait. In het tweede bedrijf zien we hoe Carmen tijdens zijn gevangenschap de razend populaire toreador Escamillo ontmoet. Ze weerstaat zijn avances, omdat ze verliefd is op Don José. Maar als haar geliefde terug is, raakt ze snel teleurgesteld omdat hij ervoor kiest om naar de kazerne terug te keren in plaats van samen met haar van het vrije leven te genieten. Dat leidt tot een van de mooiste duetten van de hele opera, waarin Carmen de vrijheid bezingt.
In de derde akte leest Carmen zichzelf de kaarten en trekt ze keer op keer de dood. Als Escamillo naar het kamp komt om iedereen uit de nodigen voor zijn volgende stierengevecht, vraagt Carmen Don José om met Micaëla mee te gaan naar zijn zieke moeder. Hij doet het gedwee maar keert terug als de bende voor het stierengevecht in Sevilla is. Hij eist Carmens liefde op, en zegt dat hij met een schone lei wil beginnen. Maar Carmen weigert. Ze gaat liever dood dan dat ze haar vrijheid opgeeft. ‘Jamais Carmen ne cédera! Libre elle est née… et libre elle mourra!’ zingt ze. Terwijl in de arena de stier wordt gedood, krijgt Carmen haar doodsteek van Don José. Een zinderend slotstuk, waar jij dus nu een rol in kunt spelen als figurant.
Win twee kaartjes voor Carmen
De jonge Canadese dirigent Jordan de Souza is toonaangevend voor zijn generatie en maakt met een frisse benadering van Bizets partituur zijn debuut bij De Nationale Opera. De uitzonderlijke Franse tenor Stanislas de Barbeyrac zal de rol van Don José vertolken en met J’Nai Bridges in de rol van Carmen heeft de Nationale Opera een van de meest gevraagde Carmens van dit moment weten te strikken.
Meer informatie en kaarten bestellen kan via de site van de Nationale Opera. Het tijdschrift ESPANJE! en de website SpanjeVandaag mogen 2 kaartjes weggeven voor deze opera. Mail naar actie@espanje.nl om kans te maken! Als je meedoet geef je toestemming om je adres op te nemen in ons nieuwsbriefbestand van ESPANJE.
ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl