MADRID – Er zijn twee schepen die doelloos op de Middellandse Zee varen omdat hen de toegang wordt geweigerd door de landen waar ze zouden moeten aanmeren. Het gaat om twee veeschepen met aan boord bijna 2.700 koeien die vanuit Spaanse havens vertrokken en later bleek dat ze blauwtong hebben.
Op 18 december vertrok uit de haven van Tarragona het veeschip Elbeik met aan boord 1.776 Spaanse koeien met als eindbestemming Tripoli in Libië. Daar kwam dit schip ook op 10 januari aan maar hen werd de toegang tot de haven geweigerd. Daarna moest het veeschip de haven weer verlaten omdat er koeien zijn met de besmettelijke ziekte blauwtong.
Datzelfde geldt ook voor het veeschip Karim Allah dat op 25 januari met 895 koeien uit de haven van Cartagena vertrok op weg naar Turkije. Maar omdat blauwtong werd gesignaleerd week dit veeschip uit naar Tripoli waar ze niet mochten aanmeren waarop men vertrok naar Tunesië waar ze ook niet mochten aanmeren.
De veeschepen varen sindsdien doelloos rond op de Middellandse Zee omdat geen enkele haven hen wil accepteren.
Maar na klachten van o.a. Animal Welfare Foundation en Igualdad Animal en een dringend verzoek van de Europese Commissie werd besloten dat de koeien terug moeten keren naar de havens van oorsprong, in dit geval dus Tarragona en Cartagena.
De Karim Allah die op 25 januari vanuit de haven van Cartagena vertrok is daar uiteindelijk ook weer teruggekeerd waar de overgebleven koeien uiteindelijk aan boord geëuthanaseerd zullen worden.
Maar het tweede veeschip vaart nog steeds doelloos rond op de Middellandse Zee en bevindt zich in de buurt van Cyprus. Het is nog onbekend wat er met de overgebleven koeien aan boord van de Elbeik gaat gebeuren.
Blauwtong?
Blauwtong is een virusziekte die voornamelijk voorkomt bij schapen maar ook andere dieren zoals koeien. De ziekte is vernoemd naar een van de symptomen die als gevolg ervan kan optreden, namelijk de blauwe tong die dieren kunnen krijgen, wat veroorzaakt wordt door cyanose.
Naast schapen kunnen dus ook rundvee, geiten, dromedarissen, buffels en wilde herkauwers besmet worden met het blauwtongvirus. Blauwtong is niet overdraagbaar op mensen en vormt dus geen bedreiging voor de mens. De verspreiding van blauwtong vindt plaats via een vector; blauwtong is dus een zogenaamde vectorziekte.