Geen Marokkaanse zomeroperatie Marhaba dit jaar

Geen Marokkaanse zomeroperatie Marhaba dit jaar
beeld: RTVE
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Het zal voor de miljoenen Marokkanen die elk jaar vanuit diverse Europese landen door Spanje reizen en in het zuiden op de ferry stappen om naar Marokko te gaan dit jaar niet mogelijk zijn om de traditionele oversteek te maken. De Marokkaanse overheid houdt de grens voorlopig nog dicht en men verwacht niet dat deze binnenkort open zal gaan. Deze operatie staat in Marokko bekend als ‘Marhaba’ en in Spanje als ‘Operación Paso del Estrecho’.

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Naser Burita heeft aangegeven dat de jaarlijkse zomeroperatie Marhaba dit jaar (vooralsnog) geen doorgang zal vinden. In principe zijn de grenzen van Marokko tot 10 juli gesloten en werd er gesproken in de pers over een zomeroperatie vanaf 15 juli maar de minister heeft dat ontkend en aangegeven dat het dit jaar niet mogelijk zal zijn de oversteek te maken.

Maandag gaf minister Burita in het Parlement aan dat Marokkaanse emigranten die in het buitenland verblijven via de land-, lucht- en zeegrenzen naar hun land van herkomst kunnen terugkeren wanneer deze grenzen weer opengaan maar er werd geen datum voor die opening gespecificeerd.

In 2019 maakten 3.242.970 passagiers en 760.215 voertuigen de oversteek vanuit de havens van Algeciras, Tarifa, Málaga, Motril, Almería, Alicante, Valencia en in de Spaanse enclaves Melilla en Ceuta. 

Terwijl in Spanje elk jaar het plan ‘Operación Paso del Estrecho’ in werking treedt waar medewerkers van de Spaanse Verkeersdienst DGT, de Spaanse Burgerwacht (Protección Civil) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken met de verschillende politiekorpsen aan mee werken, wordt er vanuit de Marokkaanse kant niet veel georganiseerd (aldus Wikipedia).

Tijdens de oversteek zijn er jaarlijks meer dan 3,2 miljoen Marokkanen die hun thuisland bezoeken waarvan het grootste deel uit Frankrijk komt (38%) gevolgd door Spanje (18%), België (12%) en Nederland (11%). 44% van de Marokkanen maakt deze reis per vliegtuig gevolgd door 14% in de bus en 40% met de boot en eigen vervoer.