laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
recepten
spanjespecials
spanjeverhalen
canarias
balearen
valencia regio
andalusië
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
spanjeverhalen
spanjerecepten
spanjespecials
canarische eilanden
balearen
andalusië
valencia regio
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
het weer in spanje
aanmelden nieuwsbrief
kopje koffie schenken
contact
over ons
sitemap

25 juli: de dag van patroonheilige Santiago Apostel in Galicië

maandag 22 juli 2024

via 123rf
via 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Elk jaar op 25 juli wordt in Galicië de niet-officiële regionale feestdag gevierd. Officieel is 17 mei op de ‘Día de Las Letras Gallegas’ de regionale feestdag, maar men staat veel meer stil bij de ‘Día de Patria Galega’ of ‘Día Nacional de Galicia’ op 25 juli.

Santiago el Mayor of in het Nederlands Jakobus de Meerdere was een apostel van Jezus Christus en een van de twaalf. Deze heilige heeft als naamdag 25 juli en in de christelijke iconografie de schelp als icoon, deze wordt ook de Sint-jakobsschelp genoemd. Deze is bevestigd aan zijn hoed, mantel of knapzak met de sluiting naar boven. Ook wordt Jakobus vaak afgebeeld met een staf, het attribuut van de pelgrim.

De Orde van Sint-Jakobus van het Zwaard koos Santiago als schutspatroon. Volgens de legende was zijn graf, aangewezen door een ster, ontdekt op het ‘sterrenveld’ in Santiago de Compostela. Volgens een legende zou het graf van de apostel Santiago zich in deze stad bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Judea was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven in de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek, de nu zeer bekende Catedral de Santiago de Compostela.

Weetje: een of dubbele L

Compostela schrijf je in het Spaans met één L. De Nederlandse Taalunie schrijft voor dat de bijnaam in het Nederlands met een dubbele L wordt geschreven, maar dat een enkele L in het Nederlands in toenemende mate voorkomt. Een dubbele L zal tot een verkeerde uitspraak leiden als men denkt dat dat de Spaanse spelling is, een dubbele L wordt namelijk uitgesproken als LJ.