Voor het tweede jaar op rij is er in Spanje geen echte koudegolf geweest in de winter. Dit is opvallend, want normaal gesproken kennen de wintermaanden wel een periode van extreme kou. Het roept vragen op over wat hier precies de oorzaak van is en welke gevolgen dit kan hebben op lange termijn.
Een koudegolf betekent in Spanje dat het minstens drie dagen achter elkaar erg koud is. Dit gebeurt als 10% van de weerstations temperaturen meten die veel lager zijn dan normaal in januari en februari. Hoewel er wel koude nachten en wat sneeuw is geweest, was het niet koud genoeg om van een koudegolf te spreken.
Volgens de website Meteored komt het niet vaak voor dat er twee winters achter elkaar geen koudegolf is, maar het is ook niet uniek. Sinds 1975 is dit drie keer eerder gebeurd. Als er nog een winter zonder koudegolf volgt, zou dat wel heel bijzonder zijn en misschien een teken van grotere veranderingen.
De reden voor deze warme winters heeft waarschijnlijk te maken met het weer en klimaatverandering. Meteored legt uit dat er steeds vaker warme lucht uit het zuiden en westen van Spanje komt. Dit zorgt voor hogere temperaturen en meer regen, maar minder kou en sneeuw. Hierdoor blijft de echte winter uit.
Rubén del Campo van de Spaanse weerdienst AEMET zegt dat Spanje nu al zeven winters achter elkaar warmer is dan normaal. Dat is nog nooit eerder gebeurd. De gemiddelde temperatuur in Spanje stijgt steeds sneller, waardoor het minder vaak vriest en koudegolven minder hevig zijn.
Dit heeft gevolgen voor verschillende sectoren. Wintersportgebieden hebben bijvoorbeeld steeds meer problemen omdat er te weinig sneeuw ligt. Zo moest het skigebied Fuentes de Invierno onlangs sluiten door een tekort aan sneeuw. Dit raakt de lokale economie.
Ook de landbouw merkt de gevolgen van de warmere winters. Sommige gewassen hebben kou nodig om goed te groeien. Doordat het warmer blijft, kunnen oogsten tegenvallen en kunnen boeren verlies lijden.
Daarnaast beïnvloedt de verandering in temperatuur de natuur. Sommige planten en dieren zijn afhankelijk van een koude winter om in balans te blijven. Als het te warm is, kan dit problemen veroorzaken in de biodiversiteit. Ook kunnen insecten en ziektes zich makkelijker verspreiden, wat schadelijk kan zijn voor de landbouw en de volksgezondheid.
Sommige mensen vinden het fijn dat het niet zo koud is in Spanje, maar experts waarschuwen dat dit geen goed teken is. Het betekent dat het klimaat verandert en dat er actie nodig is om verdere opwarming te voorkomen. Minder uitstoot van vervuilende gassen en duurzamer leven kunnen helpen om de stijgende temperaturen af te remmen.
Kortom, Spanje heeft voor het tweede jaar op rij geen koudegolf gehad. Dit is een teken dat het klimaat verandert. Dit kan grote gevolgen hebben voor de economie, natuur en samenleving. Het is belangrijk om te kijken naar oplossingen om verdere opwarming te beperken.