Wet op thuiswerken in de maak in Spanje

Wet op thuiswerken in de maak in Spanje
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – De corona-crisis heeft voor heel veel ellende gezorgd maar er zijn ook enkele lichtpuntjes zoals in dit geval het thuiswerken. Vóór de corona-crisis waren er maar zeer weinig werknemers die mochten en konden thuiswerken maar de crisis heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer mensen aan ‘teletrabajar’ doen. Het ontbreekt echter aan duidelijke regels. Daarom wil de regering een speciale ‘ley de teletrabajo’ in het leven roepen.

Tijdens een speciale ministerraad op vrijdag heeft de regering de tekst gepresenteerd die nu goedgekeurd moet worden door o.a. het Congres en de Senaat maar waarin allerlei regels, wetten en maatregelen staan wat betreft het thuiswerken in Spanje.

Tijdens de corona-crisis werden bedrijven aangespoord om hun werknemers thuis te laten werken en gebleken is dat in veel gevallen dat ook mogelijk is. De oproep van de Spaanse regering was voor en tijdens de noodtoestand om aan ‘teletrabajo’ te doen ofwel thuiswerken. 

Dat klonk leuk en aardig maar slechts 22,3% van de werkende bevolking heeft de mogelijkheid om thuis te kunnen werken terwijl er normaal gesproken maar 7,4% daadwerkelijk thuis werkt. Bijna 7 van de 10 werknemers in Spanje heeft aangegeven graag thuis te willen werken maar dat het bedrijf dat niet toestaat.

Thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd in Spanje en ook al vraagt de Spaanse regering aan de bedrijven om zoveel mogelijk personen thuis te laten werken, de realiteit is dat dit bij lange na niet mogelijk is. Uit een onderzoek van Randstad bleek dat slechts 22,3% van de Spaanse beroepsbevolking de mogelijkheid heeft om thuis te werken. Dat zijn 4.405.320 personen op een beroepsbevolking van 19.779.300 personen.

Maar de regering wil daar verandering in gaan brengen en wil het de werknemers mogelijk maken om aan thuiswerken te doen. Tegelijkertijd moeten bedrijven ook meewerken en hun steentje bij dragen. Het thuiswerken moet altijd vrijwillig en mag geen verplichting zijn, ofwel iets wat het bedrijf eist. Er mag ook geen discriminatie of ongelijkheid wat betreft mannen en vrouwen plaatsvinden. 

Ook wil de regering dat de kosten van het thuiswerken voor een groot deel of geheel betaald moeten worden door de bedrijven. Verder moet het mogelijk zijn voor thuiswerkers om een flexibel werkrooster te hebben. En belangrijk is dat werknemers ondanks de flexibele werktijden ook hun recht blijven behouden op digitale ontkoppeling (derecho a la desconexión digital). 

De bedrijven en vakbonden hebben zo hun bedenkingen bij deze nieuwe thuiswerken-wet. Bedrijven zijn het er niet mee eens dat ze de onkosten moeten betalen terwijl de vakbonden bang zijn dat bedrijven misbruik maken van de ‘Ley de teletrabajo’ door goedkoper personeel uit andere landen zoals Portugal, Argentinië of Brazilië aan te nemen om hen op afstand te laten werken. 

Hoe dan ook, volgens de minister van Belastingzaken en woordvoerster van de regering María Jesús Montero gaat het om een begin van deze nieuwe thuiswerken-wet en moet er nog aan gesleuteld worden na overleg met alle sectoren. Maar het begin is gemaakt en de kans dat steeds meer Spaanse werknemers aan ‘teletrabajo’ mogen en kunnen doen in de toekomst is groot.

Meer interessante artikelen:
Corona-crisis en thuiswerken in Spanje
Weinig Spanjaarden werken van huis uit
Spaanse ambtenaren menen dat thuiswerken door moet gaan

Werkcultuur

Om de thuiswerken-wet echter een succes te laten worden moet er ook iets veranderen in de werkcultuur .In Spanje is (over het algemeen) deze nog gebaseerd op het aanwezig zijn tijdens de werktijden en is dat niet zo gedreven door de werkcultuur van doelstellingen bereiken, iets wat men van huis uit ook vaak kan doen. 

Er zijn in Spanje te weinig flexibele werkregelingen, dit terwijl er veel banen zijn die perfect van huis uit gedaan kunnen worden omdat ze te maken hebben met het online werken via speciale programma’s die ook van huis uit te bereiken zouden zijn.