Om het groeiende probleem van woningtoegang te verlichten, heeft de Catalaanse regering aangekondigd de toeristenbelasting fors te verhogen. Dit politieke akkoord maakt het mogelijk de bestaande tarieven te verdubbelen, wat met name invloed zal hebben op de verblijfskosten in Barcelona.
De verhoging van de toeristenbelasting zal voornamelijk merkbaar zijn in de prijzen van accommodaties in Barcelona. Voor vijfsterrenhotels en luxe accommodaties stijgt de belasting van 3,50 euro naar 7 euro per nacht. Viersterrenhotels zien een toename van 1,70 euro naar 3,40 euro, terwijl toeristische huurwoningen, die momenteel 2,25 euro betalen, een verdubbeling naar 4,50 euro per nacht zullen ervaren. Zelfs cruiseschepen die minder dan 24 uur in de stad verblijven, zullen een stijging zien van 3 euro naar 6 euro.
In Barcelona, waar al een gemeentelijke toeslag van 4 euro geldt, kan de totale toeristenbelasting in de meest luxe accommodaties oplopen tot 15 euro per nacht, aangezien de gemeente de mogelijkheid krijgt om deze toeslag te verdubbelen.
Buiten Barcelona wordt de toeristenbelasting ook verhoogd, zij het in mindere mate. Vijfsterrenhotels en luxe accommodaties zullen een stijging zien van 3 euro naar 6 euro per nacht, terwijl viersterrenhotels een toename ervaren van 1,20 euro naar 2,40 euro. Cruiseschepen en toeristische huurwoningen zullen ook een verhoging van de tarieven ondergaan, hoewel deze minder uitgesproken zijn dan in de Catalaanse hoofdstad.
Daarnaast stelt het akkoord andere gemeenten in Catalonië in staat om extra gemeentelijke toeslagen in te voeren, iets wat tot nu toe alleen Barcelona kon doen. Deze toeslag kan oplopen tot een maximum van 4 euro, wat betekent dat de totale belasting in de duurste hotels buiten Barcelona kan oplopen tot 10 euro per nacht.
De Catalaanse regering beschouwt de verhoging van de toeristenbelasting als noodzakelijk om de toeristische druk te reguleren. Ze benadrukt dat bezoekers meer kunnen bijdragen aan de huisvestingssituatie van de lokale bevolking. Andere Europese steden hebben vergelijkbare belastingen ingevoerd.
Critici van de maatregel, waaronder vertegenwoordigers van de hotelindustrie, vrezen dat de verhoogde belasting een negatief effect kan hebben op het toerisme en de concurrentiepositie van Catalonië als toeristische bestemming. Ze waarschuwen dat hogere kosten toeristen kunnen afschrikken en mogelijk leiden tot een daling van het aantal bezoekers.
Deze kritiek is achterhaald, aangezien Catalonië in 2012 als eerste Spaanse regio een toeristenbelasting invoerde. Sindsdien is het aantal toeristen blijven stijgen en heeft het records bereikt, wat bewijst dat toeristen niet wegblijven uit Barcelona, de Costa Brava of de Costa Dorada. Hetzelfde geldt voor de Balearen, waar sinds 2016 een ecotaks geldt en het toerisme eveneens is blijven groeien.