MADRID – Wie lust er nu niet een heerlijk ijsje of eet nu niet graag een ijscoupe tijdens deze extreem warme zomer. Maar heb je er wel eens stil bij gestaan waar al dat ijs vandaan komt en welke landen binnen de Europese Unie de grootste ijsproducenten zijn? Op de Eurostat-lijst staat Spanje op de vierde plaats achter Duitsland, Frankrijk en Italië.
Volgens de cijfers van Eurostat werd in 2021 in Spanje 320 miljoen liter ijs geproduceerd. Dat is goed voor een vierde plaats op de lijst van grootste ijsproducenten binnen de EU. Deze lijst wordt aangevoerd door Duitsland met 614 miljoen liter ijs gevolgd door Frankrijk met 459 liter ijs en Italië met 381 liter ijs. Op die lijst doet België het ook niet verkeerd als vijfde ijsproducent met 179 miljoen liter ijs terwijl over Nederland geen cijfers bekend zijn.
Duitsland was in 2021 niet alleen de grootste ijsproducent maar produceerde ook gemiddeld het goedkoopste ijs met 1,40 euro per liter. Frankrijk rapporteerde een gemiddelde prijs van 2,00 euro per liter ijs terwijl Italië een gemiddelde prijs van 2,10 euro per liter ijs rapporteerde. Over Spanje, Nederland en België zijn geen prijzen bekend.
Kijken we echter naar de cijfers van Eurostat over de grootste ijs exporterende landen dan is iets anders te zien. Frankrijk staat daarbij bovenaan met 57 miljoen kilo ijs gevolgd door Nederland met 38 miljoen kilo ijs, Italië met 33 miljoen, Duitsland met 24 miljoen en België met 23 miljoen kilo ijs dat geëxporteerd werd in 2021. Uit Spanje werd vorig jaar 12,5 miljoen kilo ijs geëxporteerd naar andere landen.
In 2021 produceerde de Europese Unie meer dan 3,1 miljard liter ijs, een stijging van 4% ten opzichte van het voorgaande jaar. In dezelfde periode exporteerden de EU-lidstaten 254 miljoen kilo ijs naar niet-EU-landen, goed voor in totaal 850 miljoen euro. Daarentegen bedroeg de invoer van ijs uit niet-EU-landen 71 miljoen kilo, in totaal 192 miljoen euro.