Ken jij het Spaanse bordspel Parchís al? Leuk om cadeau te doen!

Ken jij het Spaanse bordspel Parchis al? Leuk om cadeau te doen!
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Iedereen in Nederland en België kent natuurlijk het bordspel ‘Mens erger je niet’ of in het Spaans ‘Hombre no te preocupes’. Maar dat spel in die vorm kent men in Spanje niet want daar is ‘Parchís’ het bordspel met het gekleurde spelbord dat het meeste gespeeld wordt. Dat gebeurde vroeger al zo en tijdens de corona-pandemie is het traditionele bordspel opnieuw erg populair geworden. We leggen het kort uit en misschien is het daarna leuk om als cadeau te geven of voor jezelf te kopen.

Even wat achtergrondinformatie. Het Spaanse Parchís is een verspaanste versie van het Indiase bordspel Pachisi wat in het Hindi vijfentwintig betekent. 25 is namelijk het hoogste aantal punten dat je kunt gooien. Het oorspronkelijke spel stamt uit de 6e eeuw voor Christus en heeft ook andere varianten zoals Parcheesi en Ludo en natuurlijk het Nederlandse Mens erger je niet.

Parchís is een spel voor 2 tot 4 spelers, al zijn er versies voor meer spelers. Het vereist een karakteristiek bord gevormd door een circuit van 100 vierkanten en 4 ‘huizen’ (casas) van verschillende kleuren: geel, rood, groen en blauw in de vier hoeken van het vierkante spelbord. Elke speler heeft 4 fiches van dezelfde kleur als zijn ‘huis’ (casa) en een dobbelsteen die ook dezelfde kleur heeft. 

Al lijkt het spelbord van Parchís niet helemaal op Mens erger je niet, het wordt in feite hetzelfde gespeeld. Het spelbord heeft vier armen met elk drie rijen van acht vakken waarvan de middelste (gekleurde) rij de thuisrij genoemd wordt. In totaal zijn er 100 velden maar het originele van Parchís (en Parcheesi) is dat alle velden van het buitenparcours genummerd zijn van 1 tot en met 68, iets wat het tellen bij verplaatsingen en slaan aanzienlijk makkelijker maakt. Elke speler beschikt over een eigen tonnetje/beker met vier houten fiches of pionnen en een eigen zeszijdige dobbelsteen in dezelfde kleur.

Voor aanvang van het spel kiest elke speler een kleur: geel, blauw, rood of groen. Spelers moeten daarna hun dobbelstenen gooien en degene die de hoogste score haalt begint het spel. Het doel van het spel is om alle fiches van je ‘huis’ naar de finish te brengen, het hele circuit rond te gaan en onderweg de rest van de fiches proberen te ‘eten’ of te vangen. De eerste die dat voor elkaar krijgt is de winnaar.

Bij aanvang van het spel staan alle fiches in hun eigen gekleurde ‘huis’ wat het vierkant in de hoek van het spelbord is. Daarna speelt iedere speler op zijn beurt met de klok mee. Elke speler gooit zijn/haar eigen gekleurde dobbelsteen, een keer tenzij je een zes gooit want dan mag je nog een keer. Het nummer dat op de dobbelsteen verschijnt is het aantal zetten wat je mag doen. Als je een vijf gooit moet je een van de fiches uit je ‘huis’ halen, tenzij je alle fiches al in het spel hebt, dan moet je vijf plaatsen vooruit. Gooi je drie keer zes achter elkaar dan moet je laatste fiche terug naar ‘huis’. Opvallend is dat je de fiches op het bord moet plaatsen en bewegen tegen de wijzers van de klok in.

Er zijn nog meer regels en alternatieve manieren van spelen maar die gaan we niet allemaal behandelen, daarvoor zul je de Spaanse gebruiksaanwijzing moeten lezen of video’s bekijken op YouTube. 

Het oorspronkelijke Parchís bord is vierkant, van hout gemaakt met een wit spelbord en vier gekleurde ‘huizen’ en velden. Er zijn veel alternatieve en moderne versies beschikbaar maar om het echte Parchís te spelen kun je beter het oorspronkelijke spelbord gebruiken. Zet het spelbord op tafel, maak een sangria of trek een lekkere Spaanse wijn open en bereid wat lekkere tapas en je Spaanse avond kan niet meer verkeerd gaan. ¡Mucha Suerte!

parchis1
Beeld: Wikimedia

LEUK WEETJE: Wist je dat in Spanje ook een kindermuziekgroep bestond die Parchís heette? De band bestond uit twee meisjes; Yolanda, Gemma en drie jongens: David, Constantino en Francisco. De groep was zeer populair tussen 1979 en 1992, niet alleen in Spanje maar ook in de Latijns-Amerikaanse landen. In alle landen werden andere albums en singles uitgebracht met verschillende titels maar het zijn er honderden. De band Parchís werd in 2019 weer even erg bekend in Spanje en andere landen toen om te eren dat 40 jaar geleden de band werd opgericht een documentaire op Netflix werd geplaatst. Er volgden weer enkele optredens met vier van de oorspronkelijke bandleden en veel media-aandacht in Spanje. Uiteraard waren de kleuren van de bandleden dezelfde als die van het bordspel. Bekijk HIER de documentaire over de Parchís.