De zogeheten ‘Wangiri’-oplichting, ook bekend als de ‘gemiste oproep’-fraude, duikt opnieuw op in Spanje en treft momenteel talloze mobiele gebruikers. Deze vorm van oplichting is eerder in andere landen opgedoken en maakt nu zijn comeback. Het is belangrijk om waakzaam te zijn, aangezien deze methode bijzonder misleidend is en financiële schade kan veroorzaken.
De ‘wangiri-truc’ en het middel om deze te plegen is de mobiele telefoon die iedereen bij zich heeft. De Spaanse politie heeft via haar sociale media gewaarschuwd voor deze fraude die zich periodiek herhaalt, waarbij cybercriminelen een deel van de kosten van het gesprek innen. Maar wat is de ‘wangiri-truc’ en hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?
De term ‘wangiri’ is afkomstig uit het Swahili en betekent ‘bel en hang op’. Bij deze oplichtingspraktijk bellen criminelen heel kort naar mobiele nummers, vaak in de late uren van de avond of vroege ochtend, zodat er een gemiste oproep verschijnt. Het gebruikte telefoonnummer lijkt op een normaal nummer, maar heeft vaak internationale voorvoegsels, zoals +225 (Ivoorkust), +233 (Ghana) of +234 (Nigeria). Het doel is om de ontvanger te verleiden om terug te bellen, waarna hoge belkosten in rekening worden gebracht.
Zodra je terugbelt, wordt er een verbinding gemaakt met een betaalnummer. Elke seconde van het gesprek genereert inkomsten voor de oplichters. De slachtoffers merken de financiële schade meestal pas bij de volgende telefoonrekening. Wat deze methode extra gevaarlijk maakt, is dat de oplichters de technologie hebben om de nummers lokaal te laten lijken, waardoor het moeilijker is om ze te herkennen.
De Spaanse autoriteiten en telecombedrijven hebben gebruikers gewaarschuwd voor deze oplichting. Ze raden aan om geen onbekende internationale nummers terug te bellen en verdachte oproepen direct te blokkeren. Daarnaast is het verstandig om de herkomst van een onbekend nummer te controleren voordat je actie onderneemt.
Veel slachtoffers geven aan dat ze vaak nieuwsgierig zijn naar gemiste oproepen, vooral als deze afkomstig lijken te zijn van belangrijke contacten. Deze menselijke reactie wordt door de oplichters uitgebuit. Experts raden aan om waakzaam te blijven en te voorkomen dat je in paniek terugbelt.
Als je het slachtoffer bent geworden van deze vorm van fraude, kun je aangifte doen bij de Guardia Civil of bij je telefoonmaatschappij. Hier zijn enkele tips om het slachtoffer te worden van de ‘wangiri-truc’ te voorkomen:
- Beantwoord geen oproepen van onbekende nummers.
- Blokkeer onbekende telefoonnummers op je telefoon.
- Wees voorzichtig met de telefoontjes die je ontvangt.
- Als je denkt dat je het slachtoffer bent geworden van een fraude, doe dan aangifte bij de Guardia Civil of bij je telefoonmaatschappij.

Andere veelvoorkomende oplichting via de mobiel
De mobiele telefoon is de poort voor oplichters via SMS of telefoontjes die proberen onze gegevens te krijgen. Bovendien zijn oplichting via WhatsApp ook erg populair. In dit gebied zijn er allerlei pogingen tot oplichting die altijd afkomstig zijn van onbekende nummers die gegevens en geld proberen te krijgen. Enkele veelvoorkomende voorbeelden van oplichting via de mobiel:
- SMS-fraude: Oplichters sturen een SMS met een link of een verzoek om persoonlijke informatie. Als je op de link klikt of de informatie verstrekt, kunnen ze je gegevens gebruiken voor identiteitsdiefstal of andere vormen van fraude.
- Telefoonfraude: Oplichters bellen je met een verhaal over een noodsituatie of een prijsuitreiking. Ze proberen je geld of andere persoonlijke informatie te ontfutselen.
- WhatsApp-fraude: Oplichters sturen je een WhatsApp-bericht van een bekende die je om geld vraagt. Als je het geld overmaakt, ben je het kwijt.
