MADRID – Ondanks de vele protesten van onder andere de Spaanse Partij voor de Dieren en SEO/Birdlife is de gemeente Madrid begonnen met haar plan om de populatie monniksparkieten drastisch te verkleinen door duizenden vogels te vangen en te doden. Monniksparkieten hebben in de Spanje de naam ‘cotorras argentinas’ en zijn bij met name toeristen graag geziene en veel gefotografeerde groene parkieten.
De gemeente Madrid wil echter de overlast van de monniksparkieten verlagen en het gevaar voor de autochtone vogelsoorten in Madrid (en overigens ook de rest van Spanje) weghalen.
Daarom heeft men al in 2019 het plan bedacht om zo’n 12.000 monniksparkieten met kooien en netten te vangen, op te offeren en eieren te steriliseren. Daar heeft men 100.000 euro voor uitgetrokken wat zo’n 8 euro per vogel is.
De bedoeling is om gedurende de komende jaren de populaire monniksparkieten met 90% te verminderen om uiteindelijk in 2023 nog maar 10% van de oorspronkelijke populatie aan cotorras argentinas over te houden en de populaire gecontroleerd laag te houden.
Madrid cotorra-city
Bij de laatste telling in 2019 is gebleken dat Madrid de stad is waar de meeste monniksparkieten te vinden zijn van heel Spanje. Er wordt gesproken van een populatie tussen de 11.154 en 12.975 cotorras argentinas die in 4.408 (vaak grote en zware) nesten leven.
Het aantal monniksparkieten in Madrid staat gelijk aan 50% van alle monniksparkieten die in heel Spanje leven. In Catalonië spreekt men over minder dan 8.000 monniksparkieten terwijl dat in Andalusië circa 3.000 moeten zijn.
Volgens SEO/Birdlife leefden er in Madrid in 2019 tenminste 13.000 monniksparkieten wat bijna het dubbele is van de 7.000 parkieten die in 2015 in Madrid leefden wat in vier jaar tijd een stijging was van 85%.
Als men nog verder teruggaat in de tijd naar het jaar 2005 toen er 1.700 monniksparkieten in Madrid leefden, heeft er een stijging plaatsgevonden van maar liefst 665%.
Oorsprong
De ‘miopsitta monachus’ is naar het Iberische schiereiland (Spaanse vasteland) gekomen als huisdier voor de vele families die een goedkoop exotisch dier in huis wilden halen. Toen de vogels eenmaal in huis waren en vast zaten in hun kooien, konden ze nog wel eens agressief gedrag vertonen waren ze erg luid en werden ze door hun eigenaren vrijgelaten.
Aangezien de vele palmbomen meer dan genoeg eten hebben in de vorm van dadels kunnen de vogels makkelijk vrij leven. Ook het huisvesten van hun nesten, die soms wel 150 kilo kunnen wegen, is geen probleem in de vele palmbomen.
De ‘cotorra argentina’ is echter niet de rustigste vogel aangezien deze veel herrie maakt en het erop lijkt of ze de hele dag met elkaar aan het praten zijn. Het zijn echter wel weer trouwe vogels want je ziet zelden een Argentijnse of monniksparkiet alleen vliegen, bijna altijd gaan ze met minimaal twee vogels op pad.
Ze kunnen echter agressief gedrag vertonen tegen andere vogels en soms zelfs andere dieren en worden daarom gezien als een bedreiging voor de autochtone vogelsoorten.